Интерконекторът с Гърция може и да не заработи през октомври

Манолова занесе пред КЕВР стари радиатори: Чака ни една студена и скъпа зима

OFFNews 09 август 2022 в 11:05 3352 7

КЕВР
Днес КЕВР обсъжда поскъпването на природния газ.

Газовата връзка с Гърция е възможно да не заработи и през октомври, каза изпълнителният директор на "Булгаргаз" Людмил Йоцов по време на днешното заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

По думите му дори и газовата връзка да е готова на 1 октомври, от азерската компания са казали, че трябва да извършват "съпоставки и проверки", тоест от "СОКАР" могат да решат да доставят азерски газ през интерконектора от 1 ноември.

"Не е ясно дали през месец октомври ще заработи газовата връзка с Гърция. Няма кой да го гарантира", изтъкна Йоцов.

Той обаче се надявал от 1 октомври интерконекторът да започне работа.

Регулаторът днес разгледа предложението на обществения доставчик за поскъпване на природния газ през август до 298 лв. за мегават час. Комисията ще се произнесе с решение до 12 август.

По време на заседанието стана ясно още, че проблеми с доставките на газ през следващите месеци не се очакват. За цените обаче прогнози не могат да се правят.

Общественият доставчик настоява за поскъпване с 60 на сто на синьото гориво.

Още преди седмица от КЕВР обявиха, че нямат механизъм, с който съществено да повлияят върху исканото увеличение. Тогава възстановеният председател Иван Иванов заяви:

"Към момента не може да бъде променена тази цена съществено. Ние ще проверим разбира се всички документи, съпътстващи заявлението на "Булгаргаз", но нашите правомощия са в две насоки – да проверим дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор, в случая – единствено с Азербайджан, и дали са спазени законът, нормативната база на Република България в областта на природния газ".

Заседанието на регулатора е съпътствано от протестна акция на "Изправи се.БГ". От формацията занесоха студени радиатори пред КЕВР. 

"Чака ни една студена и скъпа зима. Даваме тези стари радиатори на КЕВР, като това е подарък и награда за цялостен принос в ощетяването на потребителите, заради скъпото парно и заради високите сметки на битовите потребители на газ, всъщност сме наясно, че основен принос има четворната коалиция и правителството за цените на природния газ", каза лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

9

редовно четящ

09.08 2022 в 17:17

Разбира се! Нали затова пРезидента ни си съгласува с тьотка митрофановна слугинския кабинет!

2073

7

Johnny B Goode

09.08 2022 в 15:45

Ами като Резидента е застанал като един Матросов на пътя му, може и да не тръгне.

2099

5

Mateevk

09.08 2022 в 13:53

Не, Мая! За тази криза вина има любимата ти Русия, от която не съм чул да си се отрекла.