Христо Иванов с нов сигнал до прокуратурата: ТЕЦ-ът на Доган изобщо не е можел да работи

OFFNews 14 август 2020 в 11:41 9778 3

Демократична България днес подава нов сигнал до Специализираната прокуратурата, с който настоява да се провери дали ТЕЦ Варна, който е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, е можел да изпълнява ангажиментите си по осигуряване на т. нар. "студен резерв". Това обяви съпредседателят на Демократична България Христо Иванов в изявление пред варненските медии. 

Според него предприятието изобщо не е могло да изпълнява ангажиментите си по договора с държавата, за които му се плаща.

"ТЕЦ Варна е получил лиценз за опериране на газ едва през юли тази година. От това следва, меко казано, силно съмнение, че те досега не са могли да оперират на газ. Ако те не са могли да оперират на газ, е трябвало да оперират на въглища. Това поражда съмнения спазвани ли са нормите за допустимите вредни емисии. Имаме много силни съмнения дали те изобщо са имали капацитет за доставка и обработка на съответните количества въглища. Анализът на обявяваните обществени поръчки на ТЕЦ-а показва, че тези мощности изобщо не са могли да оперират. Всичките тези данни, събрани заедно, показват едно нещо - тази железария изобщо не е могла да работи.  Проблемът е, че през времето, когато тя изобщо не е могла да работи, ние сме платили за студен резерв 52 милиона лева", подчерта лидерът на ДБ. 

Според него е необходимо министърът на енергетиката Теменужка Петкова бързо да назначи проверка на текущото състояние, така че преди да са започнали планираните ремонти, да може да се фиксира реалното състояние на място.

"Нашето очакване е, че ако има сериозна проверка, ще се докаже, че абсолютно щедро и безвъзмездно сме подарили тези 52 милиона лева на г-н Доган", каза още Христо Иванов.

Според него българските държавни власти са си затваряли очите, че ТЕЦ-ът не може да работи.

Освен сигнала до прокуратурата, от Демократична България настояват за незабавна оставка на министър Петкова, тъй като си е затваряла очите за това положение на нещата като най-малкото не го е проверявала.

ТЕЦ Варна не е просто възможност да се осигурят пари от студения резерв, всъщност със съдействието на държавата и от джоба на гражданите д-р Доган си е купил пристанище Варна, заяви Иванов.

Според него това е така, защото плановете за преместване на пристанището от центъра на Варна в езерото, са започнали да се реализират едва след като почетният председател на ДПС става собственик на ТЕЦ-а и прилежащото му пристанище, на което са доставяни въглищата за него преди години.

"Кейовата инфраструктура е публична държавна собственост. Ако тя се предоставя на частни лица, това трябва да стане чрез концесиониране. Няма такава концесия. Има едно споразумение между Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" и ТЕЦ Варна, на база на което на практика държавата харизва ползването на тази държавна инфраструктура на Доган, с което той може да има пристанище", обясни Иванов.

Според него второто нещо, което прави държавата, е че тя отпуска 350 милиона лева за удълбочаването на Варненското езеро. така че в него да могат да влизат контейнерни кораби.

"Това, което виждаме, е, че руската дълбачка циркулира от входа на езерото директно до пристанището на Доган, обслужва неговите интереси. Всичко това внимателно сме го документирали в нашия сигнал. Става дума за поредица от действия на различни институции, които обслужват Доган. Много е интересно, че лицензът за опериране на пристанището е получен от ТЕЦ Варна на следващия ден, след като той влиза със 70 процента във фирмата, която държи собствеността на предприятието", посочи още съпредседателят на Демократична България.

Според него държавата съдейства на Доган да изсмуче приходите на държавното Пристанище Варна.

Иванов е категоричен и че другият облагодетелстван от операцията е бившата групировка СИК, която имала интереси към терените на старото държавно пристанище в центъра на морската столица.

Много хора са щастливи. Големи подаръци прави Бойко Борисов и все за наша сметка, обобщи Христо Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6589

3

stanimir_13

14.08 2020 в 12:23

То това за теца беше ясно. Нали за третия мандат Доган го "подкрепи" отзад. Благодарност сър.

12422

2

biol

14.08 2020 в 11:59

https://www.flagman.bg/news/2017/12/12/151308660678553.jpg

Най новия екологичен модел фотоволтаична централа

12422

1

biol

14.08 2020 в 11:58

Христо, отиди на Буджака и провери фотоволтаичната централа на Прокопи, има ли я и работи ли.

Слуга си но не на правдата а на поредния мафиот.

Имало държави с мафия, но в България мафията си има държава.
Хора не ни е толкова зле държавата , след като различни мафиоти се бият кой да я притежава.

Р.Радев - Корупция е далавера в която не участваш, а връзката му с бобокови била лобиране, те само подкрепяли финансово семейството му.