Хампарцумян: Ще приемем еврото след десет години

OFFNews 15 юли 2018 в 18:36 7133 1

Между 7 и 10 години е реалистичен срок, в който България ще приеме еврото, коментира банкерът Левон Хампарцумян по бТВ.

Той отбеляза, че последните няколко страни, приели единната валута, са направили това около 7 години след влизането си в ЕРМ-2 механизма. „Между 7 и 10 години е реалистичен срок да влезем в еврозоната”, коментира той, като изрази мнение, че вероятно ще бъдем приети в ЕРМ-2 след една година.

Той беше категоричен, че повечето страхове от еврото са безпочвени. „Ние сме привързани към еврото от 20 години – към немската марка и после към еврото. Нищо не гръмна и имаме куп удобства. Подкрепата за банките, икономиката, по-малките разходи за търговците не ги усещаме преди да станем пълноправни членове”, допълни банкерът.

Според него така или иначе инвестиционни стоки като жилищата в наши дни се котират в евро. А евентуално рязко вдигане на стоки от първа необходимост ще е краткотрайно: „Някои драматични спекулации биха довели до ефекти, които няма да са добри за търговците”. По думите му евентуално свиване на потреблението ще върне предлагането на по-нормални цени.

Хампарцумян допълни, че до приемането на еврото така или иначе трябва да се направят реформи, които пряко ще повлияят на доходите, а промяна на цените, която не е спекулативна, в крайна сметка ще подобри доходите на тези, които са ангажирани в търговията и производството.

Ще паднат ли лихвите по кредитите? Според банкера валутата не е сред основните фактори за цената на ресурса, но самият процес по подготовка на страната за еврозоната ще я стабилизира и ще намали опасността от скокове на лихвите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

1

Hissarion

16.07 2018 в 09:49

Той Хамбарцумян колко евро вече е приел и усвоил - не можем да го стигнем и срещу него да тичаме.