Хампарцумян: Ако цената на олиото тук е висока, пазарувайте в съседна държава

Важно е как пазарът реагира на инфлацията, дали притиска спекулантите, обясни банкерът

OFFNews 17 октомври 2021 в 11:15 13808 3

Снимка Архив

Инфлацията е неизбежна, трябва да се надяваме да е умерена и разтеглена във времето. Докато има кой да плаща, инфлацията ще расте. Ако цената на олиото тук е висока, спрете да купувате и пазарувайте в съседна държава, за да притиснете спекулантите, които надуват цените. 

Това посъветва банкерът Левон Хампарцумян по БНТ. Няма нужда да ви казвам, че една кутия маски беше 60-70 лева, когато се търсеха, сега може да се купи за 3-4 лева. Има някои неща, които спекулативно, сезонно се раздуват, допълни той и уточни, че е важно как реагира пазарът на инфлационния натиск. 

Ако човек има повечко пари в банка, сега е на загуба, но това е временно. Защото икономическа криза в момента технически няма. Има обаче техническо пренареждане на веригите за доставка, за производство, тази свръхзависимост от Китай и останалия свят, ще се промени, обясни банкерът. 

Той подчерта, инфлацията удря по-различен начин хората с фиксирани доходи и работещите, които могат да поискат увеличение на заплатите си от своя работодател. 

Банките у нас работят с около 20% собствен капитал, останалите са нашите пари. Те са финансовата инфраструктура. Банките са огледало и функция на съответната икономика, изпълняват волята на клиентите си. Така че банките трябва да се добре, да печелят, каза още Левон Хампарцумян. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11920

3

klimt

17.10 2021 в 20:59

Отиди до Одрин. Във Виена също в Сърбия също олиото е по-евтино. Това са схеми на такива като Иван Пилето,за да саботират нормалния живот!

10212

2

Човека

17.10 2021 в 18:50

Така и правя. Вечер, след работа, отскачам до Никарагуа. Там олиото е с 36 стотинки по евтино.