Градската железница на Бургас ще се строи през 2018 г.

OFFNews - Бургас 31 март 2017 в 14:58 6728 2

Проектът за железопътна линия от ж.п. гара „Бургас“ до кв. „Сарафово“ и летището в морския град е почти готов, каза в Бургас служебният министър на транспорта Христо Алексиев. В момента се извършват процедури по парцеларните планове и подробните устройствени планове, уточни той. Идейният проект е готов, а избраният изпълнител трябва да направи техническия и да започне строителните дейности.

Реалното изграждане на линията ще започне през 2018 г. и ще бъде завършено през 2020 г.

Проектът беше включен в ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ и се надяваме около месец юли–август да може да стартираме процедура за изграждане на първата част, което е от гара „Бургас“ до летище „Бургас“, каза Алексиев.

Проектът е на стойност около 70 млн. лв. Подготвен е и такъв за продължение на трасето от летището до курортния комплекс „Слънчев бряг“. Той не е обезпечен с финансиране, затова ще се търси публично–частно партньорство за реализацията му.

Христо Алексиев бе в Бургас за финализирането на последните позиции по проекта за рехабилитация на железопътната линия Пловдив–Бургас. Официално са завършени трасетата „Стара Загора – Завой – Зимница“ и „Церковски – Карнобат – Бургас“. Предвижда се влаковете да се движат от Стара Загора до Бургас със 130–160 км/ч. Алексиев посочи, че днес са преминали разстоянието за час и половина. Работи се в насока оптимизация на графиците, за да може да има влакове, които да спират само на основни гари и така да пътуват по-бързо.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

31.03 2017 в 22:51

И какъв е смисълът, след като има редовна автобусна, която тръгва от същото място и стига до Сарафово за около 20 минути? Влакът няма да е по-бърз, тъй като линията доста криволичи. Единственото предимство е, че събира повече хора, което би било полезно само през лятото.

9026

1

Железница

31.03 2017 в 16:30

Най-после след огромно закъснение на Проекта дойде този ден! Но последният който има право да се кичи е именно това надуто министърче ,по чието време и като Зам.в НКЖИ точно той се лута и мота и забави проекта поради лошо ръководство. Дали заради амбициозното му коремче ББ ще го остави в системата.....