Глобяват KPMG със 100 хил. лева заради пропуските в одитите на КТБ

OFFNews 08 януари 2015 в 18:57 5127 6

Одиторската компания „КПМГ България“ ще бъде глобена със 100 000 лева заради пропуските в одитите на КТБ. Това съобщи председателят на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори Ваня Донева пред Reuters.

Глобата ще бъде наложена заради значителни пропуски и липса на логика при извършените одити на отчетите на КТБ, обясни Донева.

Максималната глоба, която Комисията може да наложи е 20 000 лева, но в случая глоба се налага за пет отделни пропуска. Глоби ще бъдат наложени и на двама служители на компанията, посочи Донева, без да уточнява кои ще са глобените служители.

Комисията има право и да отнеме временно правото за упражняване на дейност за срок от две години на конкретния одитор или на цялото одиторско предприятие.

Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори се самосезира по случая с КТБ в края на юни, малко след като банката беше поставена под специален надзор. През декември излезе доклад на Комисията за одитите на КТБ между 20009 и 2013 г.

КПМГ е допуснала слабости и съществени пропуски и неточности в слуая с КТБ, стана ясно от доклада. Одитът е установил под 1% лоши кредити, докато за цялата банкова система към края на финансовата 2013 г. бяха установени 17% средно лоши кредити.

По време на дебатите в парламента за това дали КТБ да бъде спасена или не председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова посочи сред виновните за случилото се с банката и „КПМГ“, която е заверявала отчетите на банката, без да посочи някакви нередности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови