Генка Шикерова: 200 тира с трупове ще бъдат заровени край Дунав. Това е екокатастрофа

OFFNews 24 юли 2019 в 17:11 54122 4

Известната разследваща журналистка Генка Шикерова, която бе принудена да напусне Нова телевизия след като медията стана собственост на братя Домусчиеви, публикува критичен коментар за действията на БАБХ срещу разрастващата се епидемия на чума по свинете в страната.

Преди време Шикерова направи серия от разследвания за дейността на ведомството и дори води дело срещу него заради отказан достъп до информация.

Ето какво написа тя след като днес се разбра, че ще бъдат избити и всичките над 40 000 прасета в гигантската свинеферма в село Бръшлен, Русенско: 

Около ЧЕТИРИ МИЛИОНА КИЛОГРАМА ПОТЕНЦИАЛНО ЗАРАЗЕНИ ТРУПОВЕ ще бъдат заровени някъде край Дунав.
Само от фермите в Николово и Бръшлен!

За да си ги представите, представете си двеста тира, на които трябва да се намери място под земята.
Това е екологична катастрофа!

И всичко това заради упоритото защитаване на конкретни бизнес интереси от страна на БАБХ.

Оправданието е удобно: да не разпространява заразата. Истината е, че е просто оправдание. Вместо да се впрегне целия наличен капацитет, за да се действа в състояние на извънредна ситуация пак се мисли за пари.

Агенцията затвори екарисажа в Шумен преди година, този във Варна е на ръба, за да може да се наливат пари в едни определени фирми.

Сега се дават още за загробване, защото фирмите, с които БАБХ подписа договори нямат капацитет.

Целта е усвояване. Това, че един отрасъл си заминава, а почвата и водите ще бъдат отровени: чудо голямо! Просто ще го регистрираме. Само да не притесняваме Дамян Илиев като му искаме информация и отчетност

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

4

дони

29.07 2019 в 13:20

И какво трябва да се направи, според разследващата журналистка? Да се транспортират умъртвените животни с камиони до екарисажите, които в повечето случаи са на стотици километри от фермите, пътят до там става потенциален източник на зараза. Там да се чака, докато се поеме количеството трупове, защото и екарисажите имат потенциал. И до къде ше стигнвм така? Хубаво е да бъдеш разследващ журналист, но е хубаво да даваш алтернатива на случващото се! За авторката обаче, това не важи, което е може би причината да се раздели с мястото си.

2426

3

tania7777

25.07 2019 в 12:11

Кой те чете? Грозотия...

11671

2

безпартийна

24.07 2019 в 17:57

Не мога да си обясня как е възможно загробване на потенциално заразни животни. Преди 5 години ветеринарна клиника, която приспа болното ми (но не заразно) кученце ме задължи да платя отнасянето му до екарисажа в Шумен. И аз го направих, защото беше забранено погребването на животни на територията на страната. Няма ли вече такава забрана? И как точно БАБХ ще защити безопасност на храните при загробването на 200 тира заразни животни в опасна близост до подпочвени води? Държавна отговорност е да се възстанови работата на екарисажите и да се плати за изгарянето на болни животни.

13510

1

Mayya

24.07 2019 в 17:37

Целта е не усвояване, целта е присвояване. Нищо ново под Слънцето в БГ.