Фирми на Делян Пеевски и Валентин Златев ще строят магистрала "Хемус"

Избрани са най-скъпите оферти, всички по-евтини са отстранени

ОFFNews 15 декември 2015 в 19:54 36993 16

Консорциуми, предвождани от фирми, свързвани с Делян Пеевски и Валентин Златев, ще строят автомагистрала "Хемус".

Офертите на победителите надвишаваха почти два пъти прогнозната стойност, а държавата е елиминирала от конкурса кандидатите с най-ниските цени, съобщава "Капитал".

Офертите бяха отворени преди седмица и в неочаквано кратък срок Национална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" (НКСИП) публикува крайното класиране на строителите на 60 км от магистрала "Хемус".

500 млн. лв. отиват в консорцум на "ПСТ груп", а 300 млн. лв. - в "Джи Пи груп". Така предколедно управляващите разпределиха почти 1 млрд. лева (ако се добави ДДС) на две групи, които редовно печелят държавни поръчки. Магистрала "Хемус" е новия най-голям проект на втория кабинет "Борисов".

Отстранени са офертите на Сдружение "Хемус БГ" ("ИСА 2000" и "ОРС Инфраструктура") за отсечката Ябланица – Угърчин и на турската "Ташяпъ Иншаат Тааххют" за пътя между Угърчин и разклона за Ловеч и Плевен. Цената на "Хемус БГ" е с 23.41 млн. лв. по-ниска от тази на класирания на първо място участник, а тази на турската компания – с 50 млн. лв. по-евтина.

Тръжната комисия е отхвърлила обосновките на двете фирми, че могат да построят магистралата по-евтино.

Турската компания е представила и доказателства за наличие на държавна помощ от турското Министерство на икономиката – факт, който според НКСИП е самостоятелно основание за отстраняване. Не може да се установи законовото основание за тази държавна помощ, както и дали е в съответствие със законодателството на ЕС, казват от инфраструктурната компания. Комисията е констатирала редица несъответствия между техническата, ценовата оферта и обосновката на участника с предварително поставените изисквания, което е основание за отстраняване, пише НКСИП.

От решението на НКСИП става ясно, че три от допуснатите до втория етап на процедурата кандидати въобще са се отказали да подават оферти. Това са турското обединение "Гюлермак – Йсе ЖВ", австрийската "Страбаг" и италианската "Чи Ем Чи Ди Равенна".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!