Ердоган се похвали с несметно богатство: 320 милиарда куб. м газ в Черно море

OFFNews 21 август 2020 в 16:55 5257 1

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция е открила в Черно море находище от 320 милиарда куб.м природен газ, което е най-голямото количество, откривано досега в историята на страната, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Находището е намерено при сондаж на 20 юли, извършен от кораба "Фатих" в зоната Туна-1.

Целта ни е до 2023 г. черноморският газ да бъде предоставен за нуждите на хората, заяви турският президент.
Ердоган каза в сряда, че в петък ще съобщи "радостна вест". Изявлението за газовите резерви, открити в Черно море, той направи от офиса си в двореца Долмабахче в Истанбул.

Президентът подчерта, че енергетиката е основен елемент на развитието на страната и има огромно значение за националната независимост.

"Пред нас се отвори вратата на невиждано богатство", каза Ердоган.

Той добави, че днешната радост се дължи на кораба "Фатих", осъществил в Черно море "най-голямото откритие на природен газ в историята на Турция".

Според Ердоган резервите, открити към момента, са част от много по-богат източник. Турският лидер обеща, че в най-кратък срок ще има продължение на тези радостни развития.

"Очакваме, ако е рекъл Бог, подобна радостна вест и от Средиземно море", добави той.

Президентът съобщи, че корабите "Фатих" и "Явуз" са извършили досега общо девет дълбоки сондажа в Средиземно и Черно море.

"Щастливи сме, горди сме", заяви и финансовият министър Берат Албайрай, който взе думата след Ердоган. "Август е месец на победи", добави той и окачестви откритието в Черно море като "голяма стъпка по пътя към пълната независимост на страната в икономически план и в частност в енергетиката".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5712

1

tough

22.08 2020 в 10:04

А защо не пише дали изобщо е на турска територия? На тоя мародер всяка дума трябва да се проверява.