Демократична България внесе законопроект за увеличаване на прага за регистрация по ДДС

OFFNews 21 април 2022 в 16:09 2196 1

Снимка БТА архив

Демократична България внесе проект за изменение в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС), според който прагът за регистрация се повишава на 100 000 лв. от 1 януари 2023 г. и на 166 000 лв. от 1 януари 2024 г.

Това е първият от поредицата законопроекти като част от икономически мерки в отговор на увеличаващите се цени, както и за подобряване на бизнес средата. Проектът е подписан от представители на всички четири партии от управляващата коалиция. 

Мярката ще засегне най-малко 90 000 фирми по първата стъпка и 110 000 фирми по втората.

„Това е една от най-важните реформи за малкия бизнес, защото значително ще намали административната тежест за малките фирми. Очакваме, че така те ще могат да работят по-спокойно и да произвеждат повече стойност, от което да има ръст за икономиката“, коментира народният представител Мартин Димитров. 

Според настоящата правна уредба от 1 януари 2003 г., при достигане на 50 000 лв. облагаем оборот за период, не по-дълъг от последните 12 последователни месеца преди текущия, данъчно задължените лица следва да се регистрират по ЗДДС. “Оттогава са изминали близо 20 години, през които настъпиха значителни промени в обществено-икономическите отношения, в покупателната способност, както и бе натрупаната инфлация през периода”, се казва в мотивите към законопроекта. 

“Действащият към момента ЗДДС по никакъв начин не отчита и настъпилите трансформации в държавата, обществото и икономиката от последните 2,5 години, предизвикани от пандемията от КОВИД-19, свързани с въвеждането на ограничителни мерки, довели до съществено намаляване на оборотите на задължените лица и увеличаването на разходите за производство”, продължава аргументацията на законопроекта.

Основната цел, преследвана с предлаганите изменения и допълнения е облекчаване на административната и регулаторна тежест, налагана на микро-, малките и някои от средните предприятия, както и на физическите лица, които упражняват независима икономическа дейност. 

Предлаганата промяна няма да засегне отрицателно фирмите, които желаят да продължат да извършват дейността си като икономически субекти, регистрирани по ЗДДС, уверяват от Демократична България. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови