Булгаргаз води разговори с Газпром, има вероятност за възобновяване на доставките

OFFNews 03 август 2022 в 17:03 3153 7

 Иван Топчийски

Снимка Nova

Иван Топчийски

За по-ниска цена на втечнения природен газ може да се говори при дългосрочни договори. Това каза председателят на Съвета на директорите на "Булгаргаз" Иван Топчийски в предаването "Здравей, България" на Нова тв.

По думите му сега е в ход втора вълна на газовата криза. Той подчерта, че разговори с руския гигант "Газпром" продължават да се водят по съществуващия договор.

Топчийски уточни, че предложението за увеличаване цената на природния газ с 60 на сто за август вече е внесено. "Цифрата е фрапираща и висока. Единствената може би добра новина е, че това се случва в месец, който исторически е с най-ниско потребление преди отоплителния сезон", коментира той.

Топчийски каза още, че миналия месец е имало леко успокоение на пазарите, но заради по-ниските доставки по газопровода "Северен поток" цените са се вдигнали.

Той изтъкна, че последният разговор с "Газпром" е бил преди около три седмици и е бил диалогичен.

"Въпреки че в момента няма доставки, все още текат разговори с "Газпром". Ние не знаем как ще се развие кореспонденцията, но има вероятност за възобновяване на доставките. Това е казус, който не е затворен напълно. Става дума за договора, който имаме до края на годината. Хипотетично е възможно те да променят условията си. Ние не затваряме страницата, стига да има гаранции, че няма да възникнат рискове за "Булгаргаз" при промяна на условията", каза още шефът на борда на директорите на българската фирма.

Топчийски напомни, че цената на втечнения газ се определя от котировките в Европа. Доставчиците му са частни компании, които се реферират към пазарните цени и не може да се вземат много лесно доставки дори по дългосрочни договори на прекалено ниски цени.

По думите му офертата за танкерите с втечнен газ, получена от правителството на Кирил Петков, е приета под условие - да се осигури инфраструктурата за седемте карга.

"Възможно е това да се направи, единият от слотовете за октомври е осигурен. Ние работим по тези за ноември и декември. Проблемът е наистина за последните два месеца, защото те се продават година по-рано и са препродадени", заяви Топчийски.

Той уточни, че един слот е за един танкер. Тези количества покриват нуждите на регулирания пазар изцяло и наполовина на бизнеса.

По думите му лостовете, които "Булгаргаз" може да използва в тази ситуация, са по-евтиният газ, който се съхранява в хранилището в Чирен, и пускането в експлоатация на интерконектора с Гърция. Според Топчийски, за да бъде социално поносима цената, са необходими компенсации за бизнеса.

Новият стар председател на КЕВР Иван Иванов обяви, че поисканото драстично поскъпване от около 60% на месечна база (или малко под 300 лв. за мегаватчас) няма да може да се промени съществено от КЕВР. Той обаче обърна внимание, че засега това няма да се отрази пряко върху цените на тока и парното, които вече бяха определени за година напред на 1 юли, но не изключи да се наложи междинна корекция през зимата.

"Сериозни промени в цените на природния газ може да доведат до преразглеждане от 1 януари. Считаме обаче, че мерките, които се надяваме да предприемем, както и едно евентуално успокояване на международните цени на природния газ, няма да наложат корекция на цената на топлинната енергия. В момента обаче има много сериозна разлика между прогнозната годишна пазарна цена, определена от КЕВР на 120 лв./мегаватчас за природен газ, и тази, която се предлага в "Булгаргаз", която е малко под 300 лв.", каза той.

Иван Иванов призова да се търсят бързи решения за сключване на дългосрочни споразумения за доставка - "в противен случай всеки месец ще се търси къде да се разтовари танкер с втечнен природен газ, има ли слот, има ли резервиран капацитет. "Булгаргаз" ще трябва да изкупува слотове и капацитет на по-висока цена с печалба за този, който ги продава".

В същото време той заяви, че не смята, че доставките на руски природен газ може да бъдат възстановени за България.

"Считам, че ЕС - чийто член е България - е в съвсем друга посока. След 2 години енергийната карта в Европа ще е коренно различна. Европа наистина ще постигне своята енергийна независимост. Ще се мине през трудна зима, която предстои за цяла Европа - и за бизнеса, и за потребителите, но ще се достигне до тази цел", посочи Иванов.

Вторият начин, по който цените може да намалеят, е "максимално бързото въвеждане в експлоатация на интерконектора Комотини - Стара Загора".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

03.08 2022 в 22:02

Значи новото правителство целокупно сваля г@щи и се завърта в посока мацква.

-7325

3

Най -накрая, да се нормализират нещата, добре че изритаха единодушно идиотите от парламента.

10298

2

AntiZ

03.08 2022 в 17:57

Няма да стане тая! Топчийски да си тури едно гюле отзад и да се изстреля в масква! Плашат гаргите и който се върже - върже! Газа, войната, бензина, храната, ще плашат проZтия българин. Ще го облъчват с сифон 1, с Б(НЕ)НР, с чалга и ще се надяват пак да крадат, да крадат, да крадат...

14048

1

voododoll

03.08 2022 в 17:27

Ммвдба продажна!!!! 2 дена! 2 дена ви отне да разтрворите бъзки пред РуZия