Близо 650 тона боеприпаси са блокирани край Бургас

OFFNews - Бургас 16 септември 2017 в 12:52 8211 0

Снимка economic.bg

Снимката е илюстративна

Около 650 тона боеприпаси стоят блокирани от август в близост до Бургас. Те се съхраняват в складова база в кв. „Долно езерово“, а от фирмата – производител, „Емко“, успокояват, че се спазват всички мерки за безопасност.

Част от стоката, предназначена за износ, е блокирана от 9 август, а друга – от 24 август, от Митница „Бургас“, пояснява управителят на „Емко“ Емилиан Гебрев. Той е категоричен, че няма отношение по транспортирането ѝ, защото тя е предадена със съответните протоколи на държавния посредник в сделката – „Кинтекс“. Обяснението, че им бил отнет временно лиценза за външно – търговска дейност, Гебрев не приема, защото в случая се касае за движение на стока у нас. Износът се осъществявал от „Кинтекс“, а не от „Емко“, казва той.

Стоката е във владение на държавния посредник и няма юридически обоснована причина да не бъде изнесена, добавя Емилиан Гебрев. На 8 август, обаче, получават „странен документ“ от „Кинтекс“, с който ги уведомяват, че прекратяват договора.

Мотивите, те са просто смешни. Че ние не сме успели, не сме имали възможността да предоставим стоката и не сме надежден партньор. А при положение, че тя е в техните ръце…“, пояснява Емилиан Гебрев.

Той е категоричен, че това не е вярно, защото по конкретния договор, вече има извършена една доставка, има и други успешни такива в миналото. Гебрев подчертава, че са определени като производител от страна на крайния клиент.

Стоката е съставена от боеприпаси, една част от нея са били авиобомби, които са натоварени на кораб и са изнесени. Останалите боеприпаси се обезопасени, категоричен е Емилиан Гебрев, съхраняват се в специализиран склад, който се охранява и се спазват всички мерки за сигурност. Крайната й дестинация е традиционен български партньор, пояснява Гебрев, но предпочита да не споделя името на страната.

Относно ситуацията с отнетия лиценз и заявката на държавата, че прекратява договорите си с „Емко“, Емилиан Гебрев добавя, че от май месец са започнали опити за преразпределяне на оръжения пазар и съзира дори противоконституционна намеса на държавата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови