Баржа започна да сглобява тръбите за „Южен поток“ под вода

Юлиан Христов 03 септември 2014 в 15:05 6579 2

Специализирана тръбополагащата баржа започва работа по сглобяването на трасето от Южен поток, което минава под вода. „Касторо Сей” е акостирала вече на пристанище Бургас.

Баржата ще извършва заварката на тръбите, които ще бъдат положени в плитководния участък в руския сектор на морския газопровод “Южен поток”.

Промени в статута на строежа на газопровода „Южен поток” няма, съобщи на пресконференция днес министърът на икономиката и енергетиката Васил Щонов. Той обясни още, че баржата, акостирала в Бургас, ще се занимава с монтиране на тръби от газопровода, но в участъка, който не е на българска територия.

„Няма нови договори, преговори и плащания по този проект откакто е служебният кабинет”, допълни вицепремиерът Екатерина Захариева. Тя поясни, че компанията "Стройтрансгаз" се е оттеглила от проекта за строителството и на газопровода на българска територия. С това ще се занимава принадлежащата на „Газпром" компания „Центргаз“.

За първи път нашето правителство с акт, който законът изисква от министъра да спре, е спрял всички действия, свързани с подписването на нови договори, с поемане на нови задължения и с разплащания. От както е служебният кабинет няма подписани нови договори, няма промени в договора, който е сключен преди това и няма извършени никакви плащания по отношение на проекта "Южен поток". Това отговаря на въпроса свързан с това, има ли аванси. Не, няма. Няма никакви плащания на никой, каза Захариева.

Министър Щонов поясни, че на българска територия няма строителство, докато проектът не бъде съобразен с европейското законодателство.

Междувременно на пристанище бяха доставени тръбите за строежа на газопровода на българска територия.

Дължината на трасето от газопровода, което минава под вода, е около 931 км. По четирите тръбопровода, които ще бъдат положени, ще пренасят 63 милиарда кубически метра природен газ годишно. Максималната дълбочина, на която ще бъдат положени тръбите е 2200 метра. Акционери в проекта са "Газпром" (Русия) - 50%, Eni S.p.A. (Италия) - 20%, EDF (Франция) - 15%, Wintershall Holding GmbH (BASF Group) (Германия) - 15%.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!