България ще пита Брюксел дали плащането на газа в рубли нарушава санкциите

OFFNews 22 май 2022 в 19:41 9252 6

Александър Николов

Снимка БГНЕС/Зара Русева-Архив

Министърът на енергетиката Александър Николов

Още утре България ще попита Брюксел дали Германия и Италия отварят сметки в рубли, без това да нарушава европейските санкции, заяви пред бТВ министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му страната ни има техническа възможност да плаща за газ в руската валута, но ще изчакаме становището на Еврокомисията.

Преди дни стана ясно, че Германия и Италия ще плащат на Москва, като отворят сметки в рубли. Енергийният министър коментира, че "нивото на солидарност и обединеност трябва да е минимално високо. Ако има изключение, ще ги прегледаме и ще видим какви ще са ефектите върху цялата система".

Заради отказа да имат сметка в рубли България и Полша бяха първите страни, на които Русия спря газа. Финландия също е ссъс спрени доставки на синьо гориво от "Газпром".

По-рано пред Нова ТВ Николов заяви, че България има техническа възможност да плаща в рубли за руски газ, но това крие рискове.

"Енергийната ни система разполага с достатъчен ресурс, за да може да няма чувствително поскъпване на тока и парното", каза той.

Министърът обясни, че имаме възможност да плащаме в рубли, но ако всички други детайли са по нормален начин и "Булгаргаз" не се подлага на риск.

"Булгаргаз" има задължение - чисто търговско, да заявява съответните количества от договора. Благодаря на екипа на Българския енергиен холдинг и на всяко едно дружество под шапката му. Всички управителни органи имат оперативна свобода да взимат решения. След проверка е установено, че от българска страна се спазват всички изисквания по договора с "Булгаргаз". Това се прави с една цел - България да запази позицията си на лоялен и дългосрочен партньор", каза още Александър Николов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

1

AntiZ

22.05 2022 в 19:48

След като се видя каква зависимост имат Германия и Италия от газа на рашките, нека някой нарече България Троянски кон за Русия?! Това не са коне, не са и слонове, а мамути! Да ме прощават...!