Асен Василев пита ЕС Газпром ли ни третира различно или критериите са различни

OFFNews 24 май 2022 в 18:43 13820 5

Асен Василев

Снимка Министерство на финансите

Асен Василев

Вицепремиерът Асен Василев зададе твърде неудобен въпрос на колегите си от Европейския съюз - дали "Газпром" третира България различно при разплащането за синьото гориво или различните държави са възприемани различно от страна на компании в някои държави членки.

Василев призова за реални действия за борба с инфлацията на европейско ниво, като фокусът падне върху енергоизточници и храни, както и за активни действия от страна Европейската централна банка.

Финансовият министър подкрепи предложението на Европейската комисия за отлагане с още една година на общата клауза за дерогация, предвидена в Пакта за стабилност и растеж, на редовното заседание на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН).

На форума европейските финансови министри дискутираха актуалната икономическа ситуация в Европейския съюз, последиците от руската военна агресия срещу Украйна и наложените срещу Кремъл санкции.

Европейската комисия представи на министрите плана REPowerEU в отговор на затрудненията и смущенията на енергийния пазар, причинени от руската инвазия в Украйна.

Българският вицепремиер изрази резерви по отношение на предложеното от ЕК разпределение на финансовия ресурс по държави членки, което според него трябва да отразява степента на зависимост от доставките на енергийни суровини от Русия, а не да е базирано на ефекта от COVID-19.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

5

AntiZ

24.05 2022 в 22:11

гЪзпром ни третира така, както са се представяли предишните! А те бяха до един подлоги. Мутрофанова го написа в прав текст, ама някои се засегнаха, все едно че се отнася за тях. Мен лично мнението на една руска пача, ич не ме трогна, даже напротив! Горд съм руснак да ме нарече "враг"!

1973

3

autogentile

24.05 2022 в 20:37

Голям! Отново показа, че е един от малкото политици в България, които имат не само акъл, но …и топки! Трябва мъжество, а не да се гънем непрекъснато пред едните или другите “силни на деня”.