Агенцията по заетостта предлага на бизнеса финансиране за близо 2000 нови работни места

OFFNews 25 март 2021 в 13:56 1961 0

Агенцията по заетостта започва от днес процедура за прием на заявки от работодатели, които желаят да получат финансова подкрепа при наемането на безработни лица. До 2 април 2021 г. включително те могат да подават документи в бюрата по труда в страната за ползване на преференции по насърчителни мерки за заетост и обучение на безработни лица, регламентирани в Закона за насърчаване на заетостта.

Финансовата подкрепа се предоставя на работодателите в рамките на Националния план за действие по заетостта за 2021 г., който предвижда субсидиране на заетостта на поне 1965 новоназначени безработни и над 200 наставници за част от тях по насърчителните мерки, за които стартира настоящата процедура.

Според плана ще се изплащат по 630 лв. месечно и дължимите осигурителни вноски за всеки нает. Изискването е хората да са на възраст до 24 г. или над 50 г., с основно и по-ниско образование, безработни майки с деца до 5 г. и други.

Насърчителните мерки предлагат варианти за работа на пълно или непълно работно време. Продължителността на осигуряваната заетост и периода на субсидиране също е различна и варира от 3 до 12 месеца.

Съгласно чл. 50, ал. 3 от Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта Съветите за сътрудничество към бюрата по труда ще оценят до 7 април 2021 г. подадените заявки по утвърдени критерии и ще одобрят работните места, които могат да се субсидират в рамките на наличния свободен финансов ресурс.

Работодателите могат да кандидатстват и за други преференции (финансови средства) за наемане на работа на определени групи безработни лица, а също и за провеждане на професионално обучение на безработни лица и обучение по ключови компетентности на заети лица в микро, малки и средни предприятия.

Успоредно с това Агенцията по заетостта предоставя финансови преференции и на безработните лица, с които да стимулира тяхната мобилност при търсене или започване на работа в друго населено място или предприемачество.

Всяко бюро по труда разполага със средства по част от различните програми и мерки за насърчаване на заетостта, предоставящи преференции на работодатели или безработни. Актуалните възможности за кандидатстване за тях до изчерпване на планирания финансов ресурс се обявяват на сайта на АЗ, в рубрика „Обяви за финансиране по региони”, в подрубрики за всеки регион „Насърчителни мерки за безработни” и „Насърчителни програми и мерки за работодатели”.

Свободните средства се обявяват и на информационното табло във всяко бюро по труда в страната, където може да се получи и пълна информация за възможностите, реда и условията за предоставяне на преференции за безработни или работодатели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови