AES България осигури 8% от тока в България през първата седмица от извънредното положение

Служителите на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“ продължават да гарантират енергийната сигурност на страната, спазвайки предприетите мерки за ограничаване на риска от COVID-19

OFFNews 24 март 2020 в 09:55 1373 0

AES България осигури 8% от електроенергията, потребена от битовите и стопански потребите в България за периода 16 – 22 март 2020 г. В кризисната ситуация с COVID-19 през първата седмица от извънредно положение в страната съоръженията на AES България – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“, произведоха общо 57 518 МВтч. електроенергия за българските потребители.

По този начин, дори в условия на кризисна обстановка, ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“ продължават да бъдат ключови за енергийната система на страната.

За периода 16 – 22 март 2020 г. – най-модерната топлоелектрическа централа на Балканите ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ произведе 52 460 МВтч. електроенергия. Това е 7,3% от общо потребената за този период електроенергия в България.

За същия период най-големият ветроенергиен парк в България ВяЕЦ „Свети Никола“ произведе 5 058 МВтч. електроенергия, което представлява 0,7% от общата електроенергия, потребена в България между 16 и 22 март 2020 г.

„Осъзнавайки своята отговорност пред обществото за енергийната стабилност на страната, всички служители на ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово“ и ВяЕЦ „Свети Никола“ продължават да изпълняват съвестно своите задължения, спазвайки всички мерки, предприети от AES България и компетентните институции, за ограничаване на риска от разпространение на COVID-19. Ние вярваме, че само с общи усилия и отговорност можем да преодолеем тази криза. Защото заедно сме по-силни“, заяви Иван Цанков, изпълнителен директор на AES България.

ЕЙ И ЕС присъства от 2001 г. в България и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3,2 млрд. лева. ЕЙ И ЕС България е собственик на най-новата и модерна топлоелектрическа централа в Югоизточна Европа – ТЕЦ „ЕЙ И ЕС Гълъбово”, на Съоръжението за депониране на отпадъци от експлоатацията на централата край село Обручище, както и е мажоритарен собственик на ЕЙ И ЕС Гео Енерджи, която оперира най-големия в страната ветроенергиен парк – „Свети Никола”, край Каварна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови