60/40 се удължава до края на годината, ''Запази ме+'' ще е до юни 2022 година

Рени Петрова 01 октомври 2021 в 14:48 881 0

Мярката 60/40 ще важи до края на годината, като предприятията и бизнесите, които има спад в оборота с 30 и 40, ще получават компенсации съответно от 50 и 60%. Това стана ясно на брифинг след Националния съвет за тристранно сътрудничество. Останалите съответно 50 и 40% ще се осигуряват от работодателя. 

Министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев обясни, че по мярката ще се кандидатства до края на октомври за месеците август и септември. По думите му компенсации ще получат всички, които са с намалени обороти. 

В началото на септември Донев обяви, че мярката 80/20 спира да съществува, защото предприятията със спад на оборотите от 30 и 40 на сто попадат в обхвата на 60/40. 

Променя се и срокът от 1 януари на 1 май, така че тези работници, които са назначени в този период, да могат да попаднат в кръга от лица, които ще бъдат подкрепени от постановлението, каза още Донев. 

Стана ясно, че мярката "Запази ме+" ще продължи до средата на 2022 г. При нея наетите и самоосигуряващите се ще получат 75% от осигурителния си доход, ако фирмите, в които работят са затворени заради противоепидемични мерки, наложени със заповед от държавен орган.

"Служителите и самоосигуряващите се трябва да са в неплатен отпуск, за да получат компенсацията", добави още социалният министър.

Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" направи уточнението, че хората, които са в неплатен отпуск, трябва сами да плащат здравните си осигуровки. "Така беше и при първоначалния вариант на мярката. Вече бившият министър на труда и социалната политика тогава заяви, че държавата няма намерение да покрие тези разходи", добави Григорова. 

Бюджетът на мярката 60/40 е 250 млн. лева до края на година, като се очаква да обхваща между 67 и 73 хиляди души месечно. 100 млн. лева са средствата по мярката "Запази ме+", която също ще обхване около 67 000 души. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови