Гулмурод Халимов - антитерористът, който стана част от Ислямска държава

Проф. д.п.н. Татяна Дронзина 02 юни 2015 в 13:29 17031 6

Гулмурод Халимов - антитерористът, който стана част от Ислямска държава

На 27 май в Ютуб беше публикувано видеообръщение на изчезналия на 23 април тази година началник на отряда с особено назначение на МВР на Таджикистан (ОМОН) полковник Гулмурод Халимов. В него той извести, че се бие в редиците на Ислямска държава. Това е първият толкова високопоставен офицер от страна в Централна Азия, който се присъединява към чуждестранна терористична организация. Украинският новинарски сайт "Сегодня" го нарече „най-високопоставеният терорист от бившия СССР.“ Новината предизвика шок сред таджикистанския политически елит и показа на централноазиатските лидери, че радикалният ислям може би е проникнал по-дълбоко отколкото някога въобще са предполагали.

Гулмурод Салимович Халимов е роден във Душанбе на 14 май 1975 година. В годините на гражданската война служи в президентската гвардия. По образование е юрист. След завършването на образованието си работи в системата на МВР на Таджикистан, където започва като сержант и завършва като полковник, командир на частите със специално предназначение, като какъвто е назначен през 2012 година. Последователно заема длъжностите снайперист, старши стрелец на оперативна бронирана машина, заместник-командир и командир на второ оперативно отделение, командир на втора рота на ОМОН, заместник-командир по служебната подготовка на личния състав. Участва в операции против въоръжени банди в Ращската долина и Хорог. Женен, с осем деца.

През 1997 година е обучаван в частите със специално предназначение в Москва. В 2003 година минава подобна подготовка в щата Луизиана в САЩ. В 2007 и 2008 година отново усъвършенства бойните си умения в САЩ във военната база Блак Уотър.

Изчезва на 23 април 2015 година. Личното му оръжие и документи са намерени в кабинета му, скоро след това в столицата е открита изоставена и служебната му кола. Близките твърдят, че не знаят къде се намира. 28-годишният му брат, Назир Халимов, не вярва че се е присъединил към ИД. Според него полковникът е имал големи планове за бъдещето, които не включват напускането на страната. Той твърди, че гласът на записа е автентичен, но изразява съмнение дали това е наистина брат му, тъй като той никога не е носил брада. Според думите му брат му винаги се е изразявал добре за Русия и особено за САЩ. Обстоятелствата около изчезването му са неясни: той остава малка сума пари, равняваща се на около 120 долара и се прощава, като уведомява семейството си, че скоро ще се върне. Това обаче не става. Според семейството телефонът му е изключен, а също така не се появява и в социалните мрежи. Те не вярват, че религиозни мотиви могат да стоят в основата на неговото действие. „Не вярвам, че брат ми е заминал в Сирия. И ние чуваме тази слухове, но това надали е вярно. Той понякога чете намаз (молитва, бел. ред.), понякога не. Не беше много религиозен. Участваше в операциите в Памир и Гарм, и заради опасностите не му беше до намаз. Ако неговият мироглед се беше изменил, той щеше и нас да ни накара да четем намаз. Но той нито веднъж не каза: вие защо не четете намаз?“

Въпреки отсъствие на официални коментари от страна на правителството, в социалните мрежи се разпространяват различни коментари за неговото изчезване.

Според едни пръст неговото убийство има президентът Емомали Рахмон, според други, полковникът е влязъл в престъпно съдружие със президентския син Рустами Емомали, който заговорничи срещу баща си. В интернет портала на таджикската опозиция се появи версия, че командирът на ОМОН е трябвало да възглави операцията „Рахши Рустам“, която цели убийствата на редица ключови опозиционни фигури, намиращи се в момента в Турция. Беше лансирана версията, че е напуснал страната през Москва с фалшив паспорт и с отряд съмишленици, състоящ се от десетина човека. Според руската служба на ВВС, представители на руските спецслужби са потвърдили пристигането му в Москва на 2 май и локацията му в района на международното летище Шереметиево.

Руският експерт Аркадий Дубнов смята, че случилото се трябва да се разглежда в светлината на връзката между Халимов и сина на президента Рустами Емомели. Не е тайна, че полковникът дължи цялата си кариера именно на него; и че самият Рустами Емомели все повече вижда себе си като наследник на очевидно изчерпалия се баща. Къде е обяснението? Дубнов смята, че Рустами Емомели създава своя алтернативна мрежа от силови структури, в която на Халимов е отсъдено да играе главната роля. Дали това е така, е трудно да се каже. Истина е обаче, че преди няколко години той е уволнен от правоохранителните органи заради съпричастност със салафитски групи, но неизвестно как успява да се върне на ръководна длъжност. Как един командир без особени лидерски качества (според неговите колеги) успява да го направи, засега остава тайна. Още повече, че през последните няколко години той събира цялата достъпна информация за ИД и нейните структури, агитира в нейна полза сред подчинените си, реагира с раздразнение на всяка забележка по повод на тяхната дейност.

Рахматилло Зойиров, лидер на Социалдемократическата партия на Таджикистан, смята, че причините за деянието на Халимов са комплексни, но той поставя на първо място клановата кадрова политика на правителството, особено в правоохранителната сфера и съдебната система. Тя е фактор за дезориентация на държавните служители, непринадлежащи към никакъв клан, принудени да мислят за своето бъдеще. Според него дезертьорството е само едно от проявленията на тази дезориентация и търсенето на собствен път в живота. Мнозина не виждат перспективи за кариерен ръст и израстване, поради което напускат или просто отиват в друга страна. На второ място, според него, Халимов принадлежи към това поколение командири, които имат свои възгледи за исляма и за ИД. На трето място той е несъгласен с държавната политика към исляма такава, каквато той я разбира. И последно по място, но не и по значение, неговото семейство изпитва определени икономически трудности.

Според Аждар Куртов, главен редактор на списанието "Проблемы национальной стратегии" на Руския институт за стратегически изследвания може би за неговото преминаване на страната на ИД е съдействал фалшът и разминаването, които вижда между работата на държавната власт, между принципите и реалните и действия. Това създава условия хората да се обърнат към исляма, с неговия огромен потенциал за социална справедливост. Освен това, отдръпването от идеологията на комунизма, плановото стопанство и интернационализма, оставиха вакуум, готов да бъде запълнен с други привлекателни социални идеи като тези на радикалния ислям.

Аркадий Дубнов смята, че е заговорило поколението на 40-годишните – тези, които се отвращават от двуличието на властта и обидата към религиозните чувства на хората.

Музаффар Олимов, експерт от изследователския център "Шарк", изказва опасението, че Халимов съвсем не е единственият офицер от службите за сигурност, повлиян от джихадистката идеология.

На 19 май тази година новинарският сайт Азия плюс съобщи, че полковникът е задържан с подправен паспорт в Турция, при опит да премине сирийската граница. Това не беше нито подкрепено, нито отречено от властите в Душанбе.

Във видеоклипа Халимов обяснява решението си с няколко фактора, като на челно място е поставено очернянето на образа на правоверните мюсюлмани и правителствените гонения срещу тях, както и срещу ограничаването, според него, на религиозните права и свободи: „Вие, казва той, обръщайки се към управляващите, приехте закон, че по улиците на може са се чете намаз. Слушате, кучета – президенти и министри, вие не знаете колко мъже и братя са готови да нахлуят в Таджикистан, за да възстановят шериата. Ние идваме при вас.“

Също толкова силно е и възмущението му от забраната на религиозните одежди, като особено ожесточена е реакцията му на филма, който беше пуснат преди време по първи държавен телевизионен канал, появил се след няколко събития, които доведоха до драматичен спор за религиозното облекло в страната. Началото беше сложено от срещата на президента Рахмон с жени от цялата страна на 6 март тази година, на която той изрази безпокойство от желанието да се носи неприсъщо на таджикската култура облекло. Съгласно научните етнографски източници, подчерта президентът, таджиките от древни времена са имали красиви женски носии и никога не са се обличали в черно. Според него натрапеното облекло способства за разпространението на екстремистки течения. Скоро след това мероприятие министърът на вътрешните работи обяви, че в хода на рейда са задържани десет жени в хиджаби, които се занимават с проституция. Пред камерата те твърдят, че използват хиджабите като униформа, тъй като ислямската одежда им позволява да заработват вече, а клиентите се отнасят с тях по-вежливо.

Това е само част от войната, която управляващите водят срещу хиджабите, забранявайки ги за ученичките, студентките и държавните служители. Мълчаливите ограничения се възприемат от някои мюсюлмани като ограничаване на правата и религиозните свободи в страната. Но истината има и друга страна. Таджикистанският експерт К. Вохидов отбелязва, че в последните 20 години под лозунга за чистотата на исляма и строгото изпълнение на обредните процедури вярващите всъщност се отдалечават от исляма, и се въвличат от заинтересовани деструктивни сили в политически авантюри и терористична дейност.

На обикновените хора, отбелязва той, се внушава, че за да бъдеш истински мюсюлманин, е достатъчно да направиш хадж, да пуснеш брада или да се облечеш в хиджаб, а това, да правиш добро, да бъдеш порядъчен, да помагаш на нуждаещите се, да се грижиш за семейството си и да изпълняваш други аналогични предписания съвсем не е задължително.

Халимов смята, че в ИД същетвува онзи шериат, за който става дума в Корана. По неговото мнение, законите в Таджикистан противоречат на шариата, а призивът му към имигрантите е да не бъдат роби на неверниците, а на Аллаха, тоест, да се присъединят към ИД.

С доста нецензурни думи Халимов се обръща и към Америка, заявявайки, че е бил там и му е известно как САЩ подготвят хора, които да убиват мюсюлманите. “С това оръжие ще дойда във вашите градове, във вашите домове, и ще и убиваме“.
„Всяка сутрин, когато отивате на работа, се погледнете в огледалото и кажете: вие готови ли сте да умрете за тази държава? Ако сте готови, то защо сте готови да умрете за тази държава? За тази демокрация, за тази религия, която те са приели? Затова ли сте готови да умрете? Затова, че самите вие, милиционерите, задържате нашите сестри, нашите жени, нашите дъщери, така че да не могат да слагат хиджаб? Вие самите правите това. И сте готови да умрете за това? Вие пресичате линията. Готови ли сте да умрете за това?“

По повод на филма казва: "Вие какво показвате на народа? … и вие сте готови да умрете за това? Не трябва да умирате за това.“ Нататък описва корупцията на чиновниците, които, прибирайки се сутрин, си купуват масло, сметана, захар и алкохол, а полицията ги охранява. "Затова ли сте готови да умрете? Оставете тази работа. Елате в исляма.., за да участвате в строителството на ислямската държава. Хлифатът ще дойде до таджикистан и с благословията на Аллаха ще възвърне своите земи. Вие се борите за родината, за нацията, но ние не признаваме нищо друго освен исляма. Ние нямаме родина и нация. Ислямът не признава превъзходството на нацията и произхода. Нашата родина и нашата нация е ислямът. Тук има братя от Кавказ, Индонезия, Америка, Европа, Русия. Аз съм свидетел на това как от русия се преселват с целите си семейства в земите на халифата".

По информация на държавния комитет за национална безопасност на Таджикистан, в редиците на ИД се сражават около 400 граждани на страната, като поне 60 от тях не са между живите. Това се случва въпреки фатвата, издадена от съвета на улемите, осъждаща участието в бойни действия зад граница.

Според Нусратуло Назаров - ръководител на таджикските джихадисти в провинция Ракка в Сирия, в момента в Близкия Изток на страната на джихадистите воюват повече от две хиляди таджики. Много от тях са работници имигранти. Работодателите им предлагат работа, като обясняват защо е трябва да напуснат Русия - за да не живеят като роби. В замяна се предлага работа и "благоденствие" на територията на ИД със стартова помощ от 5 до 15 хиляди долара за установяване. Ако имигрантите дойдат със семейтвото си, получават тройно по-голяма сума.

Най-важното
Всички новини