Слабост или смелост показа Симон Байлс като постави психическото си здраве над медалите?

OFFNews 28 юли 2021 в 15:53 8093 0

Снимка Getty Images

Четирикратната олимпийска шампионка Симон Байлс шокира света, след като се оттегли първоначално от участие в отборния финал по спортна гимнастика на олимпийските игри в Токио, а след това и от финала в индивидуалния многобой, където трябваше да защитава титлата си от Рио 2016.

24-годишната американка записа само 13.766 точки на прескок на първата ротация, което е най-ниската ѝ оценка на олимпийски игри на този уред. След това тя се оттегли от състезанието, спечелено впоследствие от рускините, докато за американките остана сребърният медал. До този момент отборът на САЩ не познаваше загуба от 2010 година насам, като имаше в актива си шест световни и две олимпийски титли.

“Не исках да продължавам след това слабо представяне. Трябва да се съсредоточа върху психиката и менталното ми здраве. Според мен това е много важно в спорта в момента. Трябва да пазим психиката и телата си и да не правим постоянно това, което светът очаква от нас. Не сме просто спортисти, а и хора. В крайна сметка понякога трябва да направиш стъпка назад. Не исках да направя някоя глупост и да пострадам. Според мен много помогна това, че напоследък все повече спортисти говорят за това. Това е огромно събитие, това са олимпийски игри. В крайна сметка не искам да бъда изнесена на носилка”, коментира Байлс след решението си да не участва в отборната надпревара.

От американската федерация и местния олимпийски комитет я подкрепиха за смелостта открито да признае за проблемите си.

"След медицинска оценка Симон Байлс се оттегли от финала на индивидуално многобой. Ние искрено подкрепяме решението и аплодираме смелостта й да дава приоритет на нейното психично здраве. Нейната смелост показва още веднъж защо тя е пример за много", се казва в изявление на централата.

В САЩ спортната гимнастика е много популярна и загубата от Русия (б.р. страната се състезава в Токио от името Олимпийски комитет на Русия заради санкция) беше приета тежко, но в страната поставиха на първо място психическото здраве на Байлс и медиите и феновете я подкрепиха, вместо да я осъждат.

“Ню Йорк Таймс” обобщава настроенията след шокиращата новина.

“Само допреди няколко години беше немислимо да си представим, че участник на олимпийските игри ще разкаже за сериозните си съмнения по време на самата олимпиада, а още повече да се оттегли в средата на състезанията. Но Байлс, Наоми Осака и други представители на тяхното поколение открито показаха, че поставят психическото си здраве на първо място, а очакванията към тях в най-добрия случай - на второ. Байлс каза, че отива на олимпиадата с добро настроение, но още в първите дни се е сблъскала с някои проблеми, които нараствали. Тя разкрива, че терапията и обичайните лекарства, които приема, този път не са проработили. Силният стрес я е принудил да нервничи, защото не знае как да укроти тези емоции. По собствените й думи преди 4-5 години тя е имала подобно душевно смущение, но се е насилила и е участвала в състезание с риск да получи травма. Сега тя показа зрялост и опит и разбира, че в живота има и по-важни неща от гимнастиката. Русия изненада американките още в неделя, като постави под съмнение крайната им победа. Ден по-късно рускините изпълниха сложната си програма с точност и изящество, докато американките се опитваха да преодолеят липсата на Байлс и в крайна сметка дългата им доминация приключи”, пише изданието.

“Вашингтон Поуст” също отделя място на спортната драма в коментарна колонка със заглавие “Симон Байлс и цената да бъдеш най-добър в историята”.

“Симон Байлс безспорно е най-добрата гимнастичка на планетата. Тя е тренирала цял живот елементи, които да изпълни в момента, който има най-голямо значение. Тя трябваше да изведе отбора на САЩ до поредно злато, този път в Токио. Когато настъпи времето за това, най-добрата от най-добрите реши, че повече пречи, отколкото помага.
Какво правим? Ние пречупваме своите спортисти? Звездата на тениса Наоми Осака също пристигна в Токио след два месеца почивка, които си взе, за да се възстанови психически. Плувкинята Симон Манюел едва не се парализира от претрениране. Най-великият олимпийски шампион в историята Майкъл Фелпс консултира спортисти по темата за важността на психическото здраве. Спортът е радост, докато не се превърне в работа. За един професионалист освен тази работа има и шумът наоколо, очакванията, надеждите - това е твърде много. Като добавим към това и пандемията и расовите предразсъдъци става прекалено. Байлс имаше таланта и уменията да донесе златото на САЩ. Ако се беше оттеглила поради контузия, Америка щеше да разбере без да задава въпроси. Но тя се отказа, защото натискът и очакванията са я пречупили. Ние задължително трябва да помислим върху това, ако искаме да разберем”, пише изданието.

“Лос Анджелос Таймс” събира някои от най-негативните коментари от социалните медии и след това пише в защита на Байлс.

“Мненията са различни. Някои смятат, че смелостта й е плод на глупост, други считат, че е предател, трети - че е разрушила репутацията си и т.н.

Просто млъкнете всички. Никога не сравнявайте Симон Байлс със спортисти от отборните видове спорт. Тя не е представител на един град или общност, а носи очакванията на цялата страна. Тя не излиза в залата със съотборниците си, които могат да я измъкнат от затруднение, а е напълно сама. Тя не ходи по цял стадион, а по широка 10 см греда.

И освен това няма 162 мача на сезон, а 90 секунди, за да спечели или загуби. Том Брейди и Леброн Джеймс нямат и най-малка представа за натиска, който изпитва Байлс, която на 24 години беше провъзгласена за лицето на американските олимпийци. При това в разгара на пандемия, на олимпиада без зрители и спазване на безкрайни протоколи за безопасност. Да, тя падна. И призна за проблемите си. Благодарение на мъдростта и силата на такива млади жени като Байлс и Наоми Осака, феновете на спорта трябва да си признаят: травмите засягат не само мускулите и костите. Психологическите проблеми са също здравословен проблем и признаването им ще доведе до повече разбиране и разумно отношение между спортистите и феновете. Байлс не е машина, а човек. Ако беше излязла в това състояние, то тя рискуваше да получи сериозна травма или дори нещо по-лошо”, коментира “Л.А. Таймс”.

“Докато светът беше шокиран, аз одобрително кимах, отдавайки дължимото на нейното самообладание и спортно майсторство. Въздъхнах с облекчение, когато разбрах, че се оттегля не заради контузия, а защото е разбрала своите чувства, сякаш ги е видяла под микроскоп”, пише Дрсел Рокет от “Чикаго Трибюн”.

“Всеки изпитва някакъв натиск в работата си ден след ден, но я си представете, че сте тъмнокожа жена от Америка и обществото не знае как да измери вашия стрес. Хората са поразени от решението й, но аз се учудвам повече от факта на изненадата. Байлс няма какво повече да доказва. Няма друга гимнастичка с толкова много награди (б.р. 24-годишната американка е спечелила рекордните 25 медала от световни първенства, 19 от които са златни, и е шампионка в многобоя на всички състезания, в които е участвала от 2013 година насам). Има пълно право до края на живота си да решава судоку или да гледа видео, без да прави нищо друго. Тя отново и отново показа своята преданост към спорта, който все още не се е възстановил напълно от скандалите, които го обuръжаваха в последните години след аферата “Лари Насар” (б.р. бивш лекар на националния отбор на САЩ по спортна гимнастика, осъден за сексуални посегателства над стотици млади гимнастички в периода 1986-2016 година)”, допълва изданието.

View this post on Instagram

A post shared by Simone Biles (@simonebiles)

“Байлс е известна с техническото си превъзходство и увереност в изпълненията. Тя най-добре е разбрала, че грешката й не е била случайна, а нещо повече. Програмата й е трудна, дори опасна и ако беше продължила в това състояние, рискуваше много. Във вторник Байлс рухна под тежестта на преживяното, отлагането на игрите, очакванията и направи нещо, към което самите гимнастици призовават от години: постави здравето си над златните медали. Това, което днес наричаме разочарование, след време може да празнуваме като началото на нова ера. Такава, в която златните медали остават на втори план за сметка на психологическото здраве”, добавя ESPN.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови