Северна Македония докосва участие на световно първенство

OFFNews 14 ноември 2021 в 21:42 2294 0

Националният отбор по футбол на Северна Македония достигна нов връх в историята си, след като за пръв път си осигури право на участие в баражите за класиране на световно първенство.

Тази вечер в Скопие западните ни съседи надиграха с 3:1 Исландия и с 18 точки от 10 мача и голова разлика 23:11 заеха второ място в група "J" след четирикратния световен шампион Германия.

На стадион "Тоше Пройески" македонците се нуждаеха от задължителна победа срещу коравия отбор на Исландия и още в началото на мача показаха, че са готови на всичко, за да я постигнат.

Още в седмата минута Езджан Альоски изведе Северна Македния напред в резултата. Пет минути преди почивката гол на Дарко Чурлинов за 2:0 бе отменен поради засада.

Изненадващо в 54-тата минута Исландия изравни чрез Йон Дагур Торстейнсон с единствения си точен удар в мача, което шокира футболните фенове в Скопие.

Само десет минути по-късно обаче Северна Македония си върна преднината чрез Елиф Елмас, а отново той оформи крайния резултат в 87-мата минута. Малко преди това пък Исак Йоханесон от тима на гостите бе изгонен за втори жълт картон.

Победата над Исландия гарантира на Северна Македония, че ще завърши пред тима на Румъния, който постигна рутинна победа с 2:0 при гостуването си на аутсайдера Лихтенщайн. Точни за румънците бяха Денис Ман в осмата минута и Никосур Банчу в 87-мата. Николае Станчиу пък пропусна дузпа за румънците в десет минути преди почивката.

С победата Румъния завършва на трето място в групата със 17 точки, на една зад Северна Македония. Лихтенщайн е на последното шесто място с едва 1 точка. И двата отбора ще пропуснат световното първенство в Катар догодина.

В последния мач от тази група тимът на Германия разби с 4:1 като гост Армения. Срещата бе с протоколен характер и за двата отбора. Германците, които още през миналия месец си гарантираха първото място в групата и класиране за следващия Мондиал, поведоха с 2:0 до почивката чрез Кай Хаверц и Илкай Гюндоган от дузпа. Малко след началото на второто полувреме Гюндоган покачи на 3:0, а в 59-ата минута Хенрик Мхитарян вкара почетния гол за домакините от Армения от дузпа. Крайното 4:1 бе оформено от Йонас Хофман в 68-мата минута.

С успеха Германия завършва квалифкационната група с впечатляващите 27 точки след 9 победи и 1 загуба. Армения остава на четвърто място с 12 точки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови