Изненада ли ни с нещо финалният етап на Висшата лига

OFFNews 04 юли 2021 в 13:30 1028 0

Сезон като никой друг! През по-голяма част от кампанията във Висшата лига сблъсъците се играха без публика, но в заключителните кръгове се насладихме на приятна атмосфера по трибуните. Изненади имаше, но те бяха напълно очаквани предвид кратката подготовка през миналото лято и липсата на домакинско предимство. Любителите на залозите се възползваха от топ коефициенти и Winbet bonus за Висшата лига, а ето какво ни предложи финалният етап.
 
Битката за топ 4

Най-интересна бе борбата за челната четворка, за която спориха Челси, Лестър и Ливърпул. Макар в дадена част от сезона “лисиците” да се намираха на 2-ра позиция, в крайна сметка завършиха на 5-о място. Във финалния ден хората на Брендън Роджърс претърпяха поражение с 2:4 от Тотнъм и останаха извън зона “Шампионска лига”.

Отборът на Челси също загуби в последния кръг при гостуването си на Астън Вила (2:1), но завърши с точка пред “лисиците”. Роман Абрамович инвестира сериозна сума за трансфери 2020, привличайки фигури като Вернер, Хаверц, Зиеш, Чилуел, Тиаго Силва. По средата на кампанията собственикът уволни тогавашния мениджър Франк Лампард и назначи на поста Томас Тухел. Немският специалист внесе огромна стабилност в дефанзивен план, която се оказа решаваща в битката за топ 4.

Ливърпул финишира с 5 последователни победи, но най-запомняща се бе тази на “Дъ Хоутърнс”. Стражът Алисон донесе крайния успех с 1:2, след като реализира попадение в заключителната секунда на срещата. В последвалите двубои Ливърпул спечели срещу Бърнли и Палас и си осигури участие в турнира на богатите.

На върха нямаше изненади. Манчестър Сити си гарантира титлата във Висшата лига на 11 май, докато сребърните медали останаха за отбора на Солскяер.
 
Кои са другите английски представители в Европа

Финалният кръг в първенството ни предложи интересна битка за 7-ото място. Арсенал спечели срещу Брайтън с 2:0 и бе на крачка от участие в новия турнир на УЕФА – Лига на Конференциите. “Шпорите” обаче не се отказаха и обърнаха Лестър след почивката. Така, Тотнъм ще заеме единствената английска квота за новото състезание.

Както споменахме, 5-ата позиция остана за Лестър, докато Уест Хям се настани на 6-о място. “Чуковете” записаха силен сезон и си заслужиха участие в евротурнирите. В края на кампанията имаха своите колебливи изяви, но това се дължи на късата резервна скамейка, с която разполага Дейвид Мойс.
 
Какво се случи на дъното

В зоната на изпадащите всичко бе ясно много преди края на сезона. На последната позиция завърши съставът на Шефилд Юнайтед с актив от 23 точки, докато 19-ото място бе заето от Уест Бромич. Пристигането на Големия Сам се оказа твърде късно и “дроздовете” ще се завърнат във второто ниво на английския футбол.

През февруари Фулъм започна да мечтае за своето спасение, след като грабна няколко победи. Последва обаче драстичен спад във формата, който се изразяваше в две спечелени точки в последните 10 кръга. Това логично прати “котиджърс” в Чемпиъншип, където Скот Паркър ще има за цел да спечели златните медали.

Междувременно станаха ясни новите членове на Висшата лига. Норич и Уотфорд спечелиха директни визи за елита, докато Брентфорд хвана последния влак, печелейки плейофите. “Пчеличките” се завърнаха във висшия ешелон след 74-годишна пауза.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови