Шарли Ебдо пак публикува карикатурите, които го превърнаха в мишена на терористите през 2015 г.

OFFNews 01 септември 2020 в 18:46 3598 1

Снимка Wikipedia

Френският сатиричен седмичник "Шарли Ебдо" препечата карикатурите си на ислямския пророк Мохамед, които преди пет години го превърнаха в мишена на джихадисти, предава Франс прес. Това се случва ден преди началото на съдебния процес за атентата срещу изданието от 7 януари 2015 г.

"Никога няма да се предадем. Никога няма да се откажем", пише директорът на изданието в новия брой, който ще бъде в продажба от утре.

Въпросните карикатури, на които Мохамед е изобразен с бомба вместо с чалма, или с нож, стоящ до две забулени жени, първо са публикувани в датското издание "Юландс постен", а после и в "Шарли Ебдо".

Освен датските карикатури, "Шарли Ебдо" препечатва и карикатура на Мохамед на художника Кабю, който е сред жертвите на атентата, при който загинаха 12 души.

"След януари 2015 г. много пъти са ни молели да публикуваме и други карикатури на Мохамед. Винаги отказвахме, не защото е забранено, законът ни го позволява, а защото трябваше да има подходяща причина, за да го направим, смислена причина, която да допринася за дебата. Стори ни се необходимо да препечатаме карикатурите в седмицата, когато започва процесът за атентатите от януари 2015 г.", се казва в редакционна статия на "Шарли Ебдо".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews