Промени в НПК гарантират, че европейските ни прокурори няма да са подчинени на главния обвинител

OFFNews 25 септември 2020 в 18:13 3142 1

Нашите представители в европейската прокуратура няма да са на подчинение на ръководителя на държавното обвинение, се разбира от промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), предложени от правосъдното министерство, които са пуснати за обществено обсъждане.

Единият от двамата прокурори, на които България има право - съдията от Административния съд София-град Теодора Георгиева, вече е избран. Двамата ще работят по престъпления, свързани с финансовите интереси на ЕС – предимно при усвояването на фондове. Тези дела ще се гледат от специализирания съд.

Според авторите на поправките в НПК се дава гаранция за независимостта на европейските обвинители. Работата им ще се надзирава само от шефа на европейската прокуратура Лаура Кьовеши. Статутът на европейските прокурори ще е еднакъв с този на националните - ще могат да образуват дела, да водят разпити, действия по разследването и т.н.

С промени в Закона за съдебната власт пък се урежда начинът за назначаване на европрокурорите. Пряко ангажиран с подбора им ще е Висшият съдебен съвет. При атестиране ще се зачита и времето, през което прокурорът е работил за европейската прокуратура.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови