Полицията разпръсна със сълзотворен газ протестиращи срещу задължителната ваксинация в Атина

OFFNews 22 юли 2021 в 17:46 2554 0

Гръцката полиция разпръсна със сълзотворен газ демонстрация в Атина срещу законопроекта за задължително ваксиниране, внесен от правителството в сряда. Демонстрация се състоя и в Солун.

Протестните демонстрации в Атина и Солун са срещу внесения проектозакон за задължително ваксиниране.

Законът предвижда на задължителна имунизация да подлежат работещите в няколко сектора - здравните работници в държавни и частни болници, както и социалните работници в домове за възрастни хора и лица със специални нужди. Очаква се законопроектът да бъде гласуван до края на седмицата. Предвидени са много високи глоби и отнемане на лиценз за работодатели, които не спазват разпоредбите на здравното министерство.

С национални знамена хиляди гърци се събраха на централния площад "Синтагма" в гръцката столица. На плакатите, които издигнаха, пише: "Устояваме свободата си, искаме демокрация", "Няма да допуснем фашизма на правителството". Демонстрантите предупреждават депутатите от всички партии да не подкрепят закона, предложен от здравното министерство, съобщи БНР.

На протеста дойдоха и медицински работници, които заявиха, че не са против ваксината, а против задължението да се имунизират, за да останат на работа.

Полицията употреби сълзотворен газ, за да разпръсне демонстрантите и не им позволи да достигнат до парламента.

В центъра на Солун също се събраха много гърци. Те скандираха и срещу медиите, които умишлено рекламират ваксините, като единствен път за спасение от коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови