Оправдаха основния заподозрян за поръчката на убийството на словашкия журналист Ян Куциак

OFFNews 03 септември 2020 в 21:10 2505 0

Бизнесменът Мариан Кочнер, който беше обвинен, че е поръчал убийството на словашкия журналист Ян Куциак и неговата годеница през 2018 г. днес беше оправдан, предава Ройтерс. Специализираният наказателен съд оправда и предполагаемата съучастничка на бизнесмена - Алена Жужова. Присъда получи само третият обвиняем - Томаш Шабо, който беше осъден на 25 години затвор.

Ян Куциак и неговата годеница - Мартина Кушнирова, бяха застреляни преди две години в село, близо до столицата Братислава. Журналистът пишеше главно за корупцията и връзките на влиятелни бизнесмени с висши политици, съдии и полицаи. В онзи период преди две години той правел разследване за предполагаемите връзки между италианска престъпна група и приближените до тогавашния премиер на Словакия Роберт Фицо.

Убийството тогава предизвика масови протести и смяна на правителството без предсрочни избори.

Присъдите подлежат на обжалване. Според словашки медии съдът е наложил глоба в размер на 5000 евро на Кочнер за незаконно притежание на оръжие.

"Престъплението е извършено, но не е доказано, че Мариан Кочнер и Алена Жужова са поръчали убийството", определя в решението си съдия Ружена Сабова, предава Франс прес.

Припомняме, че през април тази година беше осъден убиецът на Куциак - бившият военен Мирослав Марчек. Той получи присъда от 23 години затвор, тъй като направи самопризнания. В тях Морчик разкрива, че братовчед му - осъденият днес Томас Шабо, му е предложил да извърши поръчката и го е закарал пред къщата на Куциак.

Бизнесменът Мариан Кочнер е популярен с острия си тон и заплахите към журналисти. По време на телефонен разговор той е заплашил Куциак и семейството му, като запис от него беше публикуван в “Актуалити”, медията, в която работеше журналистът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови