НАТО ще строи космически център в Германия

OFFNews 21 октомври 2020 в 17:50 1989 0

Снимка Wikipedia

НАТО ще изгради нов космически център във военната база в Рамщайн, Германия, съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг, пише Асошиейтед прес.

Решението е част от стратегията за използването на Космоса за сателитна комуникация и трансфер на данни. Освен това още през 2019 г. НАТО обяви Космоса като следващата потенциална зона за конфронтации след въздуха, сушата, морето и киберпространството.

Военната база в Рамщайн ще се използва предимно за координационни функции в наблюдението на Космоса. Не е изключено на по-късен етап да започне да се използва и като команден център за отбранителни действия.

Според ДПА НАТО планира и разработването на мозъчен тръст за космически дейности, като за него се разглеждат две потенциални местоположения - Калкар в Северен Рейн-Вестфалия или Тулуза във Франция.

По този начин алиансът се опитва да отговори на все по-агресивното поведение в Космоса на Русия и Китай, пише Асошиейтед прес.

Йенс Столтенберг заяви: „Някои държави, включително Русия и Китай, разработват антисателитни системи, които могат да заслепят, деактивират или свалят сателити и да създадат опасни отломки в орбитата. Трябва да увеличим нашето разбиране за предизвикателствата в Космоса и способността ни да се справим с тях“. Той декларира, че "НАТО няма намерение да пуска оръжия в Космоса"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews