Гърция ще изгради новата ограда с Турция за осем месеца

OFFNews 25 август 2020 в 13:58 2189 0

Новата ограда по сухопътната граница на Гърция с Турция по река Еврос (Марица) ще бъде изградена за осем месеца, съобщи министърът за защита на гражданите Михалис Хрисохоидис, предаде "Катимерини".

Бюджетът за проект е 62,9 милиона евро и ще бъде осъществен от консорциум от четири строителни компании.

Оградата ще бъде с дължина от 27 километра, като към нея ще има и осем наблюдателни пункта, които ще бъдат използвани от гръцката армия.

Освен това съществуващата 12,5-километрова ограда ще бъде подсилена със стоманена мрежа до височина 4,3 метра вместо сегашните 3,5 метра.

Ще бъде направен и ремонт на щетите, нанесени на оградата от опитите на хиляди мигранти да преминат на гръцка територия от Турция, както и от лошото време, включително и 400-метров участък, който се срути заради наводнение.

В средата на май Гърция обяви, че възнамерява да разшири оградата на границата си с Турция по река Марица, за да избегне повторно напрежение като това през март месец, когато хиляди мигранти се опитаха да пробият загражденията и да влязат на територията на Европейския съюз. Турското правителство добави, че се изисква "техническа координация" и че няма да позволи никакъв "свършен факт" на границата. От своя страна Гърция каза, че не е задължена да се консултира с Турция за инфраструктурата по границата си. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови