Еврокомисията отпуска спешно още 122 милиона евро за научни изследвания за коронавируса

OFFNews Последна промяна на 19 май 2020 в 22:23 2338 0

Европейската комисия мобилизира още 122 милиона евро по линия на програмата си за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“. Парите са за подкрепа на спешно необходимите научни изследвания във връзка с коронавируса.

Решението на ЕК е част от финансовия й ангажимент в размер на 1,4 милиарда евро за финансиране на инициативата „Глобални действия срещу коронавируса“, стартирана от Урсула фон дер Лайен на 4 май 2020 г.

Спешната помощ в размер на 122 милиона евро е най-новото допълнение към редица финансирани от ЕС действия в областта на научните изследвания и иновациите за борба с коронавируса. "Тя допълва предходните действия за разработване на диагностика, лечение и ваксини посредством повишаване на капацитета за производство и внедряване на леснодостъпни решения. Тя също така ще допринесе за по-доброто разбиране на поведенческите и социално-икономическите отражения на епидемията" - обявиха от пресслужбата на ЕК.

„Ние мобилизираме всички налични средства, за да противодействаме на пандемията посредством тестване, лечение и превенция. Но за да победим коронавируса, ние трябва също така да разберем какво отражение има той върху нашето общество и как най-бързо можем да разгърнем нашите действия. Трябва да проучим технологичните решения, за да произвеждаме медицинско оборудване и консумативи по-бързо, да следим и предотвратяваме разпространението на заболяването и да подобряваме грижите за пациентите.“, заяви Мария Габриел - комисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Проектите, финансирани по настоящата покана, следва да са насочени към преориентиране на производствата с цел бързо производство на жизненоважни медицински материали и оборудване, необходими за изпитване, лечение и превенция, както и към разработване на медицински технологии и цифрови инструменти за подобряване на откриването, наблюдението и грижите за пациентите.

Новите научни изследвания ще разглеждат големи групи от пациенти (кохорти) на цялата територия на Европа, а по-доброто разбиране на поведенческите и социално-икономическите отражения на епидемията от коронавирус би могло да спомогне за подобряване на стратегиите за лечение и превенция.

Крайният срок за представяне на предложения е 11 юни 2020 г., тъй като основна цел на поканата е бързото постигане на резултати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови