Еврокомисарят по търговията подаде оставка

OFFNews 27 август 2020 в 09:26 5256 1

Снимка БТА/AP

Еврокомисарят по търговията Фил Хоган подаде оставка след твърденията, че е нарушил правилата на карантината във връзка с COVID-19, като е участвал в гала вечеря в голф клуб в родната си Ирландия в присъствието на 80 души, съобщи БНР.

Новината за оставката дойде, след като ирландският премиер Михол Мартин заяви, че висш служител е нарушил напълно ирландските правила в борбата с коронавируса, целящи ограничаване на пандемията. Хоган се извини за участието във вечерята в Западна Ирландия, но от правителството допълниха, че той е нарушил и правилата за самоизолация при пристигането си от Брюксел.

Хоган кацнал в Ирландия на 31 юли и заминал за временна си резиденция, но тъй като Белгия не е в „зеления списък“ на Ирландия, Хоган е трябвало да се самоизолира за 14 дни. На 5 август той е отишъл в болница в Дъблин за тест и той бил отрицателен. Така Хоган е заявил, че не е нужно повече да се ограничава, което е било оспорвано от здравните власти, тъй като по закон, независимо от теста, трябва да изкара цялата самоизолация. На 19 август Хоган обаче е присъствал на вечерята в голф клуба, на която е имало 80 души, ден след като ирландското правителство забранява събиранията на повече от 6 души.

Случаят стана известен като „Голфгейт“ и вече доведе до оставките на ирландския министър на земеделието Дара Калиъри и заместник-председателят на Сената Джери Бътимър.

Европейската комисия също разискваше дали Хоган следва да подаде оставка, след като дни наред ирландски политици го призоваваха да се оттегли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3232

1

tarabata

27.08 2020 в 09:37

ХАХАХАХАХАХАХАХАХА А има обосновани съмнения че тиквата е ползвал правителствения самолет за лични нужди онзи ден. За самоизолации и дума не може да става.