ЕК призова за прекратяване на напрежението в Източното Средиземноморие

OFFNews 31 август 2020 в 15:43 1543 0

Снимка Wikipedia

Европейската комисия призова за диалог с Турция и настоя Анкара да се въздържа от едностранни действия, които биха повишили напрежението в Източното Средиземноморие, предава Ройтерс. Това се случва след срещата на министрите на външните работи на страните членки, която се проведе миналата седмица.

Ако диалогът не помогне, ЕС ще премине към санкции, каза днес по време на брифинг говорител на ЕК.

След като миналата седмица 27-те министри обсъдиха напрежението в Източното Средиземноморие, високопоставен дипломат от ЕС каза пред Ройтерс:

Освен пръчките (санкциите), ще има и моркови, за да подтикнем Анкара да започне сериозен диалог. Тези моркови биха могли да бъдат използвани за създаването на нов митнически съюз или пък да спомогнат за отпускането на повече пари за бежанската програма“.

Междувременно министърът на външните работи на Франция - Жан-Ив льо Дриан, заяви, че е необходим колективен отговор на страните членки на действията на Турция в Източното Средиземноморие, предава БТА.

Позицията на Турция е неприемлива. На опитите да се провежда политика от позицията на силата ние трябва да даваме колективен отговор”, каза той.

Анкара изпрати проучвателния кораб “Оруч Рейс”, съпроводен от група военни кораби, за да се направят сеизмични проучвания в оспорваните води, които Гърция приема за свой континентален шелф. В отговор Атина приведе въоръжените си сили в бойна готовност и заяви, че ще отстоява суверенните си права, въпреки заплахите с война от страна на Турция.

Припомняме, че Турция заяви, че ще обяви война, в случай че Гърция разшири териториалните си води от 6 на 12 морски мили. Важно е да се отбележи, че Анкара не е подписала Конвенцията на ООН по морско право, според която страните могат да увеличават териториалните си води до 12 морски мили.

Към момента гръцкото правителство очаква изтеглянето на турския военен флот от Средиземно море, за да започне диалогът по спорния въпрос за разграничаване на изключителните икономически зони, пише ТАСС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови