Депутатите на Орбан напуснаха ЕНП в Европарламента

OFFNews 03 март 2021 в 12:52 3931 0

11-те евродепутати от партията Виктор Орбан “Фидес” напуснаха групата на Европейската народна партия (ЕНП). Това стана, след като днес групата направи промени в правилника си, които засягат членството и изключването от нея. Промените позволяват отстраняването на цяла национална делегация, съобщи БНТ.

Унгарският премиер Виктор Орбан заяви в неделя, че ако промените бъдат приети, той ще изтегли евродепутатите от групата.

“Промените в правилника са насочени срещу "Фидес" и нашите избиратели. Те са антидемократични, неправилни и неприемливи за нас. Затова управителното тяло на партията реши да напусне групата на ЕНП”, написа днес Виктор Орбан в писмо до лидера на ЕНП в Европейския парламент (ЕП) Манфред Вебер.

Новите правила бяха приети с квалифицирано мнозинство - от 180 присъстващи 148 гласуваха ЗА, 28 - ПРОТИВ а 4 се въздържаха. Промените влизат в сила от днес.

Нидерланският евродепутат Естер де Ланге, която е и зам.-председател на ЕНП, заяви след гласуването, че раздялата между групата на ЕНП и евродепутатите от "Фидес" е била неминуема.

“За съжаление, през последните години Орбан сериозно се отдалечи от основните ценности на ЕНП”, каза тя.

ЕНП от години е в конфликт с "Фидес" на Виктор Орбан. От 2018 г. членството на партията в ЕНП беше временно замразено. Правителството на Орбан постоянно е обект на критики от страна за Брюксел заради нарушаване на човешки права, атаки срещу независими журналисти и медии и проблеми с върховенството на закона.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови