Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Частични блокади, затворени заведения, вечерен час - Европа се бори с втората вълна на COVID-19

OFFNews 21 октомври 2020 в 11:15 2787 0

Частични блокади, въвеждане на вечерен час, затваряне на заведения са част от мерките, които европейските държави въведоха в опит да забавят разпространението на новия коронавирус, предаде БТА.

Чехия регистрира рекордните 11 984 случая на заразяване с коронавирус през последното денонощие, предаде Ройтерс. Броят на починалите от вируса в Чехия се е увеличил от 1513 до 1619 през последните 24 часа, става ясно от съобщените днес данни на чешкото здравно министерство.

Чешкото правителство ще има днес извънредно заседание за епидемичната обстановка. Здравният министър Роман Примула вчера предупреди, че предстои въвеждането на по-строги мерки за борба с коронавируса.

Германия отчита ръст на новозаразени с COVID-19 на нивата от април месец насам. В някои региони на страната бяха въведени вечерен час и 14-дневна карантина за влизащите от високорискови зони, пристъпи се към затваряне на заведенията и се наложиха ограничения при частните събирания. Германският канцлер Ангела Меркел обаче предупреди, че може да се въведат още по-строги мерки, в случай че с настоящите не се постигне спад на новите случаи на коронавирус.

Антирекорди през последните седмици бележи и Великобритания - най-засегнатата европейска страна от COVID-19. Премиерът Борис Джонсън наложи частична блокада на Лондон и още 7 района в страната, забранявайки събиранията в затворени пространства с членове на семейството или приятели, с които не се съжителства. На открито пък са разрешени единствено събиранията до 6 души, а баровете и ресторантите затварят до 22.00 часа.

Преди дни Франция отново обяви извънредно положение, след като предишното изтече през юли. Това ще позволи на правителството да прилага по-строги мерки в бъдеще - както на местно, така и на национално ниво. Въвежда се полицейски час от 21.00 ч. до 6.00 ч. и санкции за нарушителите в размер на 135 евро. Мярката е в сила за региона Ил дьо Франс и градовете Лил, Руан, Сент Етиен, Тулуза, Лион, Гренобъл, Екс и Монпелие. Театрите, ресторантите и баровете в Ил дьо Франс и осемте градове, засегнати от комендантския час, ще трябва да затварят до 21.00 ч.

Италия също втвърди рестрикциите в опит да предотврати повторно блокиране на страната. Съгласно одобрения от правителството пакет от мерки занапред ресторантите, пицариите и траториите трябва да затварят не по-късно от полунощ. Останалите заведения за обществено хранене ще спрат да работят не по-късно от 21.00 ч. Забранено е струпването на хора на входовете на барове и ресторанти, в паркове, на улици и площади. Не се разрешава присъствието на повече от 30 души на публични церемонии, включително сватби и погребения. Всички училищни пътувания, както и любителски спортни контакти са преустановени.

Заради резкия скок на новите случаи на COVID-19 Испания обяви извънредно положение и наложи блокада на столицата Мадрид и околностите. Посетители няма да се допускат в региона освен за пътувания по неотложни причини, а на местните жители е разрешено да преминават границата единствено за работа, посещение при лекар или пазаруване. Детските площадки и парковете също са затворени.

Австрия отговори на увеличаващите случаи на коронавирус с издаване на заповед за задължително носене на маска на повечето обществени места, включително във всички магазини и в училищните коридори, но не и в клас. Правителството също ограничава размера на частните събития на закрито до 50 души. Професионално организирани събития с места се ограничават до 1500 души на закрито и 3000 на открито в сравнение с лимита преди - съответно 5000 и 10 000.

Рекорден брой на новозаразените принуди Чехия да затворr баровете, ресторантите и клубовете, а училищата да преминат към дистанционна форма на обучение.

За първи път в историята на независима Словения беше обявен полицейски час от 21.00 ч. до 6.00 ч. и забрана за пътуване в рамките на страната. Частните събирания са ограничени от 10 на 6 души. Налага се и забрана на всички пътувания между 12-те области на страната освен тези по неотложни причини. Също така от днес само ученици в началните класове от първи до пети клас ходят на училище. По-големите ученици и студентите се обучават онлайн.

"Червен сценарий" заради ситуацията с коронавируса обяви и Румъния. Според него учениците в Букурещ преминават на изцяло онлайн обучение, въвежда се задължително носене на маски и на открито, а също се затварят театри, кина, закрити ресторанти и кафенета.

Украйна регистрира 141 смъртни случая от коронавирус за последното денонощие, съобщи украинският Съвет за национална сигурност. Новите случаи на заразяване с вируса през последните 24 часа са 6719. Общият брой на заразените с вируса в Украйна е 315 826, а на смъртните случаи - 5927, предаде Ройтерс. Министърът на здравеопазването Максим Степанов каза, че през следващите седмици може да се очаква увеличаване на новозаразените с по осем, десет хиляди на ден.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews