Новите санкции срещу Русия: какво трябва да знаем за тях

Deutsche Welle (DW) 23 февруари 2021 в 20:00 4506 0

Външните министри на ЕС дадоха зелена светлина за налагането на нови санкции срещу Русия - заради задържането на Навални. Кого ще засегнат те и кога ще влязат в сила? Обяснява Дойче веле. 


Много политици и наблюдатели очакваха, че още на предишната среща на външните министри преди месец ЕС ще одобри нови санкции срещу Русия заради задържането на Алексей Навални. Вместо санкции обаче тогава беше решено отговорникът за външната политика на ЕС Жозеп Борел да замине за Москва. Визитата му претърпя пълен провал и беше много остро критикувана. Сега външните министри откриха пътя за налагането на нови санкции срещу Москва. Очакванията са, че до една седмица процедурата ще бъде финализирана и санкциите ще влязат в сила.

Не и за олигарсите, близки до Путин?

Чак тогава ще бъдат съобщени и официално имената на санкционираните лица, които ще се окажат със замразени авоари в страните-членки и със забрана да стъпват на територията на Общността. Най-вероятно сред тях ще бъдат председателят на Следствения комитет на Руската федерация Александър Бастрикин, главният прокурор Игор Краснов, директорът на затворите (Федералната служба за изпълнение на наказанията) Александър Калашников и шефът на Националната гвардия Виктор Золотов.

Алексей Навални и Европейският парламент настояваха да бъдат наложени санкции и срещу руски олигарси, близки до президента Владимир Путин, за което настояваше лично Навални. Това обаче се оказва по-сложно от очакваното. "Не можем да налагаме санкции на някого само защото не ни е симпатичен. Дори и да не харесваме олигарсите, ние трябва да можем да докажем, че санкционираните лица са пряко замесени в това, в което ги обвиняваме", заяви по този повод Жозеп Борел.

Германският външен министър Хайко Маас не потвърди, но и не отрече четирите цитирани имена в списъка със санкциите. Много журналисти изразиха изненадата си от това, че списъкът е твърде къс. Още повече, че преди европейската среща двамата ръководители на антикорупционния фонд на Навални - Леонид Волков и Иван Жданов - са информирали външните министри, че мекият подход към президента Путин не върши никаква работа, а само го убеждава в слабостта на ЕС. Волков твърди, че верните на Путин руски олигарси играят централна роля в "репресивната машина" на Кремъл.

Междувременно руското правителство заплаши с последици. Санкциите няма да останат без отговор от руска страна, заяви пред агенция Интерфакс шефът на Комисията по външните работи в Държавната дума Леонид Слуцки. Подробности обаче той не посочи, а само увери, че налагането на санкции заради казуса Навални са "още една стъпка по пътя на влошаването на отношенията с Русия". А руското външно министерство нарече решението на Брюксел "разочароващо".

Намеса във вътрешните работи?

От около три седмици ЕС настоява за освобождаването на Навални - дотук без успех. Москва смята това за намеса във вътрешните работи. В началото на февруари 44-годишният Навални беше осъден за това, че многократно бил нарушил мерките от предишна негова условна присъда от 2014 година за измама и присвояване на средства. Миналата събота на по-горна инстанция беше потвърдено изпращането му в наказателен лагер. Освен това на Навлани му беше наложена и парична санкция за обида на ветеран от войната.

След натравянето на Навални с Новичок миналата година ЕС наложи санкции на отговорни за това хора от близкото обкръжение на президента Путин. В Брюксел смятат, че зад атентата срещу непримиримия критик на Кремъл стоят държавни органи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови