Германски експерт: Рано е да се пише некролог за ерата Борисов

"Впечатлени сме от протестите, от тяхната решимост , упоритост и миролюбивост"

DW 28 август 2020 в 15:05 23480 5

Мартин Котее, регионален директор за Югоизточна Европа в германската фондация "Фридрих Науман"

"Само българите могат да наложат желаната промяна. Но е факт, че Брюксел, с одобрението и на Берлин, твърде дълго си затваряше очите за ставащото в България", казва Мартин Котее от германската фондация "Фридрих Науман" в интервю за Дойче веле. Препечатваме го без редакторска намеса.

ДВ: Г-н Котее, протестите в България продължават. Каква е Вашата оценка?

Мартин Котее: Ние във фондация „Фридрих Науман“ сме впечатлени от протестите. Демонстрациите продължават всекидневно вече 50 дни - кога с повече, кога с по-малко участници. Но винаги излизат стотици хора, понякога дори хиляди. И възгласът им „Оставка!“ отеква всяка вечер по софийските улици. Демонстрантите постоянстват дори сега, през август, в разгара на отпуските. Тяхната упоритост и решимост ни правят силно впечатление. Същото важи и за тяхната миролюбивост: от страна на демонстрантите няма никакви прояви на насилие. В края на всяка демонстрация те пеят националния химн. И това е израз на патриотизъм, не на национализъм. За мен е вълнуващо.

ДВ: Знаете ли какви са исканията на протестиращите? Споделяте ли ги? Имате ли някакви критични бележки към тях?

Котее: В същината си протестите дават израз на една натрупана непоносимост към системата, която, според демонстрантите, е корумпирана на най-високо равнище. Те желаят на това да се сложи край и с действията си показват, че търпението им е изчерпано. Тук проличава духът на едно живо гражданско общество. Демонстрантите наистина са представителна извадка на българското население - млади и стари, жени и мъже, сред тях има както бедни, така и по-заможни хора, консервативно и либерално настроени, социалисти и еколози. Съставът е пъстър. И няма нищо за критикуване, според мен.

Едно нещо забелязвам, което ме кара да се замисля: мнозина протестиращи се надяват на някакво спасение, което да дойде отвън - от Брюксел, от Берлин или Вашингтон, ако не и от Москва. Съмнявам се, че това може да стане. Защото единствено българите имат суверенната задача сами да наложат промяната, която толкова много хора желаят. Вярно е обаче и друго. Брюксел, с одобрението и на Берлин, прекалено дълго си затваряше очите, когато ставаше дума за България. ЕС наистина ще стори добре, ако внимателно се вгледа в събитията тук и зорко ги държи под око. Защото България в крайна сметка е част от Европа, а проблемите на България са проблеми и на ЕС.

ДВ: Какво очаквате да се случи в България? Оставки? Предсрочни избори? Велико народно събрание? Нова конституция?

Котее: Трудно е да се каже. На 2 септември трябва да има гласуване в парламента по проекта за промени в конституцията, чрез които премиерът Борисов се надява да успокои демонстрантите. Съмнително е обаче дали ще съумее да получи необходимия брой гласове. Но дори да има мнозинство, пак е съмнително дали демонстрантите ще се задоволят с това. В момента не изглежда така. Ето защо много наблюдатели очакват предсрочни парламентарни избори, може би още тази година. Но на едни такива избори партията на Борисов навярно пак ще се окаже първа политическа сила - поне това показват допитванията. А след предсрочните избори сформирането на правителство ще бъде още по-трудно, защото тогава в коалиция ще трябва да влязат вероятно повече от двама партньори, които при това взаимно не си допадат особено.

ДВ: А какво идва след ерата Борисов, според Вас?

Котее: Един господ знае. В момента обаче още е рано да се пише некролог за ерата Борисов. Борисов е опитен в удържането на властта, досега той на няколко пъти е успявал да запази поста си, въпреки съпротивата. Ето защо мнозина смятат, че предложението му за конституционни промени е само маневра, за да удържи властта си.

ДВ: Фондация „Фридрих Науман“ е близка до либералната СвДП в Германия. Тази партия пък е член на либералното партийно семейство в ЕС. Как вие като фондация, а и самата СвДП, се отнасяте към ДПС, което също принадлежи към въпросното либерално семейство?

Котее: Надявам се разбирате, че не мога да говоря от името на СвДП. Да, вярно е, че тази партия е част от АЛДЕ в Европейския парламент, а официално обявените ѝ политически цели носят либерален отпечатък. Ще го формулирам така: нашите партньорски партии по принцип нямат задачата винаги да ощастливяват нас като съпътстващи ги политически фондации - те са самостоятелни политически организации. Това, впрочем, се отнася до всички германски политически фондации. Тъй че понякога никак не ни е лесно с нашите партньори. Няма какво да си кривя душата.

В: Протестите в България започнаха веднага след акцията на Христо Иванов в Росенец. В тази връзка към почетния председател на ДПС Ахмед Доган бяха отправени редица критики и обвинения. Смятате ли ги за основателни?

Котее: Христо Иванов и неговата млада партия „Да, България“ също са свързани с фондация „Фридрих Науман“. И ние ги подпомагаме според силите си като един политически стартъп. Тоест, работим с партньорски организации, които помежду си са като куче и котка. И ни се налага някак да се справяме.

ДВ: За Доган често се говори като за „таен задкулисен кукловод“ в българската политика. Такъв ли е наистина?

Котее: От нашата външна гледна точка не можем да преценим. Мога само да потвърдя, че този възглед е широко разпространен тук, в България.

ДВ: Друг политик от ДПС, Делян Пеевски, масово бива наричан „олигарх“, включително и в международни медии. Какво смятат по този въпрос германските либерали?

Котее: Както вече казах, аз не съм политик от СвДП. Вярно е обаче, че г-н Пеевски масово бива определян като олигарх. Струва ми се, че този етикет не го смущава.

ДВ: Пеевски е бизнесмен и собственик на медии. Няма ли конфликт на интереси между тези две битности и ролята му на политик?

Котее: Според мен, един медиен предприемач спокойно може да бъде и депутат. Ще дам пример с Рудолф Аугщайн от „Шпигел“, който също прекара известно време в Бундестага - между другото, в редиците на СвДП. В случая проблематичен е не депутатският мандат, а по-скоро медийната концентрация. Тоест, публицистичното могъщество, което възниква в резултат от акумулирането на медии в едни и същи ръце.

ДВ: „Репортери без граници“ и редица международни медии смятат, че медиите на г-н Пеевски оказват отрицателно влияние върху медийната среда в България. И че тъкмо поради това страната заема последното място по медийна свобода в Европа. Така ли е?

Котее: Не знам какво точно имате предвид с „отрицателно влияние“. Сигурно е обаче едно: медийното многообразие в България би било по-голямо без тази концентрация на медии в едни и същи ръце.

Мартин Котее е регионален директор за Югоизточна Европа в германската либерална фондация "Фридрих Науман". От 2004 до 2010 година Котее беше говорител на германския президент Хорст Кьолер.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4109

5

Дедовия

30.08 2020 в 08:10

От такива германски "експерти" сме на тоя хал. Нали точно германските фондации ни спонсорираха явлението ГЕйРБ. А иначе - може, не съм видял досега некролог на безследно изчезнал...

6589

4

stanimir_13

29.08 2020 в 04:34

Ами... Прав е. Наша работа си е да го уволним Боко.

10372

1

elbarbudo

28.08 2020 в 19:10

Ми прав е. Началниците си подкрепят бойче.