Владимир Крамник прекрати кариерата си

OFFNEWS 01 февруари 2019 в 10:18 2834 0

Бившият световен шампион по шахмат Владимир Крамник обяви, че ще прекрати кариерата си на 43-годишна възраст. За последно руснакът участва на турнира ТатаСтийлЧес в Холандия, който бе и последният му в професионалния шахмат.

“Взех решението преди месеци, но не бързах с обявяването му. Животът ми като професионален шахматист беше вълнуващ и благодаря на шахмата за всичко. Понякога беше трудно, но винаги вълнуващо. Получих безценни житейски уроци”, коментира Крамник, който признава, че все по-трудно намира мотивация за игра, но е готов да продължи в ролята на популяризатор и посланик на играта.

“Искам да се заема сериозно с проекти като шахмат за деца и навлизането му в образованието. Няма да отказвам участия в блиц турнири и други прояви, свързани с шахмата”, каза още Крамник, който на два пъти стана световен шампион. През 2000 година той свали от трона Гари Каспаров, като го победи с 8,5:6,5 точки за титлата във версия Професионална шахматна асоциация. През 2006 година той спечели и обединителния мач с шампиона на ФИДЕ Веселин Топалов, но още в следващата година загуби титлата след загуба от Вишванатан Ананд.

Междувременно стана ясно, че Веселин Топалов ще има поне още един шанс да стигне до нов мач за титлата. 43-годишният българин получи покана да се включи в новите серии "Гран при" на международната федерация, които ще излъчат двама от участниците в Турнира на кандидатите през 2020 г.

Ще бъдат организирани общо 4 турнира с формат на директна елиминация, като всеки от участниците трябва да играе в три от тях. Навсякъде нокаут схемата ще включва 16 шахматисти - 15 от списъка на ФИДЕ и един с покана от организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови