Принуждавана ли е олимпийка от Беларус да се прибере у дома от Токио? МОК започна разследване

OFFNews 03 август 2021 в 09:53 3010 0

Снимка Getty Images

Международният олимпийски комитет започна разследване по обвиненията, че Беларус се е опитал да принуди своя спринтьорка на Игрите в Токио да се прибере в страната си.

"Трябва да установим всички факти. Това може да отнеме време - предупреди говорителят на МОК Марк Адамс. - Междувременно първата ни грижа е за спортистката."

24-годишната Кристина Цимановская получи хуманитарна виза от Полша и в момента е в посолството на страната в Токио. В неделя тя потърси полицейска закрила на терминала на летище Ханеда, за да не бъде принудително качена на самолет за Беларус. Тя изрази опасения за сигурността си, ако бъде върната в страната. Обясни, че е била отведена насила до летището, след като е критикувала треньори.

Самолетът излетя без спортистката на борда.

По-рано тя разказа, че служители са дошли в стаята й и са й дали час да опакова багажа си, преди да бъде придружена до Ханеда. Каза, че е била „подложена на натиск“ от служители на отбора да се върне у дома и е помолила МОК за помощ.

"Опитват се да ме изведат от страната без моето разрешение", каза тя във видео, публикувано в канала Telegram на Беларуската фондация за спортна солидарност (BSSF) - група, която подкрепя спортисти, арестувани или отстранени заради техните политически възгледи.

Очаква се Цимановская да напусне Япония в сряда.

Външният министър на Япония увери, че спринтьорката е в безопасност, а МОК поиска Националният олимпийски комитет на Беларус да предаде доклад за инцидента до края на днешния ден. Беларус отговаря, че спортистката е била отстранена от отбора заради емоционалното си състояние.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен обвини страната в опит да принуди спортистката да напусне Япония, което определи като "репресия". "Такива действия нарушават олимпийския дух, те са срещу основни права и не може да бъдат толерирани", пише той в Туитър.

Пред Би Би Си избягалият в Украйна съпруг на Цимановская - Арсени Жданевич - отхвърли твърденията на беларуските власти, че съпругата му има психологически проблеми и определи състоянието й като "нормално". Зданевич увери, че двамата никога не са били въвличани в политика и биха се върнали в Беларус, ако няма да бъдат изправени пред криминални обвинения.

Отделно от този случай стана и друг, не по-малко тревожен. Виталий Шишов - ръководителят на организация, която помага на беларуски граждани да избягат от режима в страната си, беше обявен за изчезнал в Украйна. 

Вчера Марк Адамс заяви, че МОК е предприел мерки срещу беларуския комитет в навечерието на Игрите след миналогодишните протести заради спорното преизбиране на президента на страната Александър Лукашенко. Забранен е достъпът на някои високопоставени служители, включително сина на президента, защото не са защитили спортистите, които са се присъединили към демонстрациите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови