Голфърка с български корени спечели един от най-големите турнири в света

OFFNews 23 август 2020 в 21:33 5586 0

Внучката на българин София Попов шокира голф света, след като спечели един от най-престижните турнири на планетата – Откритото първенство на Великобритания, което е един от петте Мейджър турнира в женския голф, информира БГНЕС.

27-годишната Попов, която се намира на 304-то място в световната ранглиста, сътвори истински приказка, като постигна първата професионална победа в кариерата си в Тура именно на една от най-престижните надпревари. Попов се състезава за Германия, но има и американско гражданство, а нейният дядо е българин, като заедно със съпругата си живее в България и Австрия.

Само преди три седмици Попов изпълняваше ролята на кади за своята приятелка Ан ван Дам на турнира Драйв Он, а седмица по-късно тя неочаквано получи шанс да участва в надпреварата Маратон Класик, заменяйки друга голфърка, която не успя да участва заради коронавирус ограниченията. Там тя завърши на девето място, като по този начин се класира за Откритото първенство на Великобритания, но случилото се в последните четири дни е немислимо дори за нея.

"Преди седмица се шегувах, че нищо не се знае, може пък и да се намеся в битката за трофея. Шегувах се, но вътрешно знаех, че съм способна", сподели Попов преди последния ден на турнира, в който трябваше да защити преднина от три удара. Днес тя не се огъна под огромното напрежение и удържа атаката на тайландката Жасмин Суванапура, за да завърши на -7 и с два удара по-добър резултат от съперничката си.

По този начин Попов се превърна в първата германка с Мейджър титла, а освен това тя е и първата жена, която печели турнир на изключително почитаното голф игрище Роял Труун в Шотландия.

"През последните шест години имаше много трудности. Радвам се, че успях да ги преодолея. Миналата година почти се отказаха от голфа. Слава Богу, не го направих", сподели през сълзи Попов след триумфа.

Поради ниския си ранкинг на Маратон Класик преди две седмици Попов нямаше кади и сама носеше стиковете си в количка. През последните четири дни ролята на нейно кади изпълняваше приятелят ѝ Макс Мелес.
"Бях много нервна през целия ден. Радвам се, че успях да пресека финиш линията. Усещах, че правя много добри удари в последните четири дни. Вярвах, че каквото и да стане днес, винаги мога да направя бърди. Благодаря и на приятеля ми, че ми помагаше да запазя спокойствие", допълни след церемонията по награждаването Попов.

Би Би Си следеше на живо последния ден от турнира и коментира победата на Попов така: "Невероятна приказна победа за София Попов, която със сигурност ще промени живота ѝ. Брилянтен турнир за нея, страхотно представяне и напълно заслужена победа".

София Попов ще получи 675 хиляди долара от наградния фонд на турнира за успеха си.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови