България има своя олимпийски шампион, Ивет Горанова спечели титлата в Токио (снимки)

OFFNews 05 август 2021 в 15:15 17668 0

Снимка Getty Images

България има своя олимпийски шампион в Токио!

Това е 21-годишната дебютантка Ивет Горанова, която триумфира на олимпийския турнир по карате в категория до 55 килограма в дисциплината кумите в Токио. Това е първа олимпийска титла за България след златото на Румяна Нейкова в турнира по гребане в Пекин 2008.

В спора за златото българката надделя с 5:1 над 8 години по-голямата от нея украинка Анжелика Терлюга в оспорвана битка.

Битката между двете добре познати съпернички започна ожесточено от първата секунда. Горанова предприе първа атака, но получи лош удар при една размяна и се наложи кратко прекъсване на мача. След подновяването на играта се стигна до размяна на точки и резултатът стана 1:1. Горанова постигна второ юко и поведе. 1,30 минути преди края Ивет получи предупреждение.

Агресивната игра продължи, Терлюга също получи предупреждение. От нашия щаб поискаха видео ревю, но не се стигна до присъждане на ипон за Ивет. Терлюга също поиска медицинско прекъсване. Украинката атакува, но с вазари Горанова поведе с 4:1.

Последва безкрайна финална минута. Украинката атакуваше в търсене на обрат и принуди Ивет да напусне татамито, което означаваше, че българката няма право повече на подобен ход. С ново юко резултатът стана 5:1. Украинският щаб поиска видео ревю, което беше повече ход на отчаянието, но и това не помогна на Терлюга. Горанова удържа аванса си в оставащите секунди и така се поздрави с олимпийската титла.

Ивет беше много убедителна по пътя си към финала, като срещна най-голяма съпротива от австрийката Бетина Планк в полуфинала, спечелен с 4:3.

След опознавателните първи 30 секунди, Ивет предприе атака и записа първата си точка. Две минути преди края на рунда тя удвои аванса си, но малко по-късно получи наказание за задържане опонентката след подсичане.

Минута преди края Планк стана по-активна, като тръгна напред, но това позволи на Горанова да я изненада и да запише трета точка в актива си. 17 секунди преди края обаче Планк получи “ипон” и се стигна до изравняване. Горанова отново поведе с 4:3, а в края с хитра маневра удържа аванса си и записа историческо постижение.

Снимка: Getty Images

На старта на надпреварата 21-годишната плевенчанка надделя с 5:2 точки над двукратната азиатска шампионка Цуюн Вън от Тайван.

Във втория двубой Ивет се изправи срещу туркинята Серап Озчелик (33 години) и победи с 5:1 за българката. В последния си двубой от първата фаза на надпреварата Горанова победи с 5:2 точки и Сара Бахманяр (Иран) и така завърши на първо място в потока си.

Така България вече има пет медала от Токио. Златен на Ивет Горанова в каратето, сребро в спортната стрелба на Антоанета Костадинова на 10 метра пистолет, два бронза в женската борба на Тайбе Юсеин и Евелина Николова и поне още един сребърен от Стойка Кръстева, която е финалистка в турнира по бокс в категория до 51 килограма.

Снимка: Getty Images

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови