Законът за ДАНС променен спешно заради Пеевски под диктовката на Станишев и Местан

Юлиан Христов 14 юни 2013 в 13:45 14289 8

Михаил Миков ръкопляска на току-що положилия клетва като шеф на ДАНС Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС
Михаил Миков ръкопляска на току-що положилия клетва като шеф на ДАНС Делян Пеевски. Снимка: БГНЕС

Законът за ДАНС е бил променен спешно от парламента, за да може Делян Пеевски да оглави агенцията. Този законопроект бе първият, одобрен от 42-рото Народно събрание.

Вносители на промените, позволяващи Пеевски да стане шеф на ДАНС, са лидерът на БСП Сергей Станишев, шефът на парламента и депутат от Коалиция за България Михаил Миков, лидерът на ДПС Лютви Местан и Христо Бисеров (ДПС).

Днес те са обнародвани в Държавен вестник и влязоха в сила. Само няколко часа по-късно, пак с явно спешно и извънредно вкарана точка в дневния ред на парламента, по предложение на премиера Пламен Орешарски Пеевски бе избран от парламента с гласовете на ДПС и БСП за председател на агенцията.

Промените са следните:

Според стария текст шеф на ДАНС може да стане само човек с не по-малко от 10-годишен професионален стаж в службите за сигурност. Пеевски няма такъв.

Промените, вкарани от Станишев, Миков, Местан и Бисеров, предвиждат кандидатите за председател на държавната агенция да "притежават не по-малко от 8-годишен юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност - за председателя, и не по-малко от 5-годишен юридически стаж или професионален стаж в службите за сигурност - за заместник-председателите" (§ 3., чл. 8, т. 3). Старият текст не предвиждаше резервната опция - юридически стаж.

Въпреки, че Пеевски не е бил постоянно следовател, Законът за съдебната власт дава възможност времето, което той е прекарал извън съдебната система, да му се зачете за стаж. Реално юридическата кариера на Пеевски започва през 2005 година, когато е назначен за следовател в икономическия отдел на Столичното следствие, където той се задържа едва за няколко месеца. По-късно той става зам.-министър в Министерството на държавната политика при бедствия и аварии, оглавявано от вицепремиера на ДПС Емел Етем. По-късно той е депутат от ДПС в 41-то Народно събрание, а преди отново да стане народен представител на предсрочните избори, той за малко беше върнат на служба в столичната следствена служба. 

На фона на прокараната в петък кандидатура, от БСП и ДПС внесоха проект за нови промени в Закона за ДАНС, с които се коригират правомощията на президента. С обнародваните промени президентът беше лишен от правото си да получава информация директно от службите наравно с премиера и председателя на парламента. За момента това може да се случи, като президентът отправи искане чрез премиера. Коригираният текст гласи: "Президентът на републиката може да изисква и получава анализи от ръководителя на Агенцията по въпроси, свързани с отбраната и националната сигурност".

След среща с лидерите на БСП и ДПС, президентът заяви, че от тяхна страна е поет ангажимент текстът да бъде коригиран. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови