Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Всички партии внасят закон срещу рекета на търговските вериги

Владимир Йончев 17 септември 2012 в 10:14 3828 2

Експертите на Центъра за оценка на въздействието на законодателството
Експертите на Центъра за оценка на въздействието на законодателството

Поправки в Закона за защита на конкуренцията, които ограничават възможностите за злоупотреби на големите търговски вериги, внесоха депутати от четирите най-големи парламентарни сили.

Законопроектът е изготвен на базата на резултатите и препоръките от извършената пълна предварителна оценка на въздействието от Центъра за оценка на въздействието на законодателството. OFFNews.bg вече публикува голяма част от доклада.

В него се констатира, че има значителни диспропорции в пазарната сила във взаимоотношенията на предприятията и търговските им партньори – доставчици и купувачи.

Вносители на поправките са Мартин Димитров от ПГ на Синята коалиция – председетал на водещата за законопроекта Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм; Йордан Цонев от ПГ на Движение за права и свободи; Румен Овчаров от ПГ на Коалиция за България и Диан Червенкондев от ПГ на ПП ГЕРБ.

Промените въвеждат ново понятие в Закона за защита на конкуренцията - това е значителна пазарна сила. Санкциите за злоупотреба със значителна пазарна сила на практика почти се приравняват със санкциите за злоупотреба с господстващо положение и монопол.

Досега търговските вериги успяваха да заобикалят закона за конкуренцията, тъй като нито една от тях не попадаше в определенията "господстващо положение", още повече "монопол". Резултатът от това бе, че всички големи вериги наложиха над 100 такси, които производителят трябва да им плати, за да получи достъп до търговската мрежа.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews