Волен внесе закон, връщащ цигарите в кръчмите

Последна промяна на 31 май 2013 в 09:40 6624 42

Волен Сидеров Снимка: БГНЕС
Волен Сидеров Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров внесе законопроект, отменящ сегашната пълна забрана. в унисон с искането на новата здравна министърка Таня Андреева, която се обяви за "либерализиране на забраната за пушене на обществени места".

Законопроектът е за изменение на Закона за здравето. Внесен е от депутатите Волен Сидеров, проф. Станислав Станилов, Деница Гаджева, Маргарита Николова, Калина Балабанова, Миглена Александрова на 28 май.

С него се връща режимът, при който може да се пуши в:

- залите в дискотеки, ресторанти, барове, бистра, кафенета;

- обособени помещения в сградите на летищата;

Забранява се в тези тези помещения да влизат младежи, ненавършили 18 години. В същото време се разрешава през нощта, без никакви ограничения и помещения, да се пуши в дискотеки, барове, кръчми. Законът не дава яснота как ще се процедира в този случай с клиентелата под 18 г.

Ако заведението е с площ под 70 км. м., собственикът ще избира дали то да е за пушачи или за непушачи. Това трябва да се обявява чрез интернет страницата му, в справочници, каталози.

Отменя се забраната на работните места да няма отделно помещение за пушене. 

Депутатите мотивират връщането на стария режим с "нарастване на безработицата с поне 30 хил. души, които собствениците на заведения за обществено хранене бяха принудени да уволнят заради намаления оборот".

Приходите в бюджета заради пълната забрана се свили с 300 милиона, което намалило "възможността на държавата да подкрепя своите граждани", пишат вносителите в мотивите към законопроекта.

Народните избраници твърдят още, че забраната нарушавала правата на гражданите на Република България "по смисъла на възможността сами да определят своя начин на живот".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.07 2013 в 16:26

явно закона е недомислен не отговаря на реалностите и трябва обезателно да се преработи.само по този начин ще се сложи точка на безмислените спорове.тук трябва да се намеси държавата да определи заведения за пушачи и за непушачи и да очертае границите между двете групи.редно е и да се чуе думата на собствениците на заведения защото най потърпевшите са те.да не се забравя че заведенията са тяхна частна собственост и само те имат право да решат какъв вид заведение да имат.останалото ще реши пазара.време е да се разбере че с репресии срещу пушачите нищо не се постига напротив отварят се възможности за корупция.

16.07 2013 в 21:09

Волен Сидеров поне не забравя предизборните си обещания както правят другите.чудя се какво търси в този продажен парламент.добраха се до властта и набързо получиха амнезия забравиха какво са обещавали.за разлика от тях ние лесно не забравяме.следващите избори може да дойдат много по скоро отколкото ги очакват БСП тогава ще видят как се лъже предизборно поне 30% гласове ще загубят.нека запомнят кого са лъгали.

13.07 2013 в 18:05

Евала , с кеф ще тровя непушачите ..... ама с много кеф !!!

13.07 2013 в 16:59

Ако забранят пушенето на спирките,трябва да забранят и рейсовете да минават покрай тях,защото са доста по-отровни от няколко цигари!

13.07 2013 в 16:54

Това ли ти е името?

13.07 2013 в 16:21

Това е лъжа. Има страни, в които е като вммомента у нас, но не навсякъде, а в малко от тях. И не използвай думи, които не разбираш, като "нормалност". Ненормално е желанието на едни хора да диктуват начина на живот на други хора, на места където са само другите хора, в среда, в която първите нямат работа. И не давай за пример щатите. Там отдавна нищо не е демократично, има дори щати, в които е забранено да си пушиш в собствения дом. Изобщо не си мисли, че лесно ще се наложиш над свободната воля на хората, само защото си решила, че се отклоняват от твоята "нормалност".