Вятърът разпали пожара на Витоша. Доброволци се включват в гасенето (09:30 ч.)

Последна промяна на 09 октомври 2012 в 11:49 12362 24

Пожарът през нощта. Снимка OFFRoad-Bulgaria.com
Пожарът през нощта. Снимка OFFRoad-Bulgaria.com

Доброволци се включват в гасенето на пожара на Витоша, след като вечерта във вторник почти овладяният пожар се разрасна по посока на Резньовете.

Пожарникарите се борят да го ограничат в тази посока, за да не тръгне по Платото, където е торф. 

Качихме се около 13 часа и духаше силен вятър. После поспря и това ни даде възможност да загасим голяма част от огнището, разказа доброволецът Иво Иванов, с който OFFNews.bg току що се чу по телефона.

Привечер обаче вятърът се усили и обърна посоката. Тогава тръгна към Резньовете. На места даже фронтът ги е прехвърлил.

От всички останали страни положението изглежда добро.

Огънят е обхванал около 40 декара, но заради силната задименост преценката е трудна. Към момента (21:30 ч.) огънят не се разраства, в района има много пожарникари, които продължават да дежурят, но потенциалната опасност да се прехвърли към торфа на Платото остава голяма.

OFFNews се свърза с кмета на Бистрица Николай Гюров, който каза, че вероятно ще има нужда от доброволци с джипове и АТВ-та от форума OFFRoad-Bulgaria.com. Уговорката е в 7 часа сутринта положението да се прецени и тогава да се вземе решението за отправяне на молба за помощ. Подходът за пожара е откъм хижа Алеко.

Вероятността, че ще има нужда от помощта на OFFRoad-Bulgaria.com бе потвърдена и от Пожарната, но също с уговорката, че решението за призив ще се вземе сутринта.

Във форума вече е създадена организация хора с джипове и радиостанции още призори да са на мястото на пожара.

Кметът на Бистрица се е свързал и с доброволците, които участваха при гасенето на предишния пожар на Витоша. Те вече се организират да тръгват. Сборните пунктове са два: 7 часа на хижа "Алеко" или 7 часа пред кметството в Бистрица, откъдето ще бъде организирано извозване.

Призовани са да се явят и доброволците, които са към Столичния съвет по сигурността. За тях сборният пункт е в 7:15 часа на ул. "Московска" в София.

По-ранната информация бе, че пожарът , който се разрази днес сутринта в местността Меча поляна, е обхванал 10 декара и е почти овладян. Тя бе вярна до късния следобед. 

От Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" първоначално поискаха хеликоптер да се включи в акцията по гасенето. Пред OFFNews.bg от пресцентъра на Министерството на отбраната обаче обясниха, че заявката е оттеглена.

От обед екипите на пожарната работеха по локализирането на стихията и ограничаването на фронтовете на пожара. Разрастването на пожара бе ограничено по два от фронтовете му - посока Бистрица и в посока Черни връх.

В гасенето са включени 70 пожарникари и горски служители. Огънят е обхванал около 10 дка треви и храсти и около половин декар гора. Действията на гасаческите групи са затруднени от силния вятър и задимяването. За момента няма необходимост от допълнителна техника или доброволци. Към екипите на пожарната са се включили единствено доброволците към Столична община.

Все още не са ясни причините за пожара. 

Участникът във Форума OFFRoad-Bulgaria.com Радослав Минков ни изпрати първите снимки на огнището на пожара. От тях изглежда, че пожарът е близо до пистата "Витошко лале", някъде над междинната станция.

 Хронология от втория ден на пожара вижте тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.10 2012 в 17:07

"Лудата", види се, че ти е сбъркана главата.
Сега на Витоша горяха предимно дребни храсти и треви около ски пистата. Тези храсти не са нападнати от корояд, ами май някак са пречели на собственика на ски-съоръженията там (ясно кой).

А проядените от коряда дървета - за да успееш да запалиш тия гнили дървета, ще ти трябва и туба бензин или нафта. А и така ще е доста трудно.
Така че по-полека с нападките към нормално мислещите хора. Пределно ясно е, че имаш топла връзка със собственика на ски съоръженията и му прикриваш престъпленията.

11.10 2012 в 13:43

те "Резньовете" са като кумини - едно пламъче или въгенче да влезе там и ... Днес за минути се видя как "първи улей" бе "минат"...

Уви, а беше толкова красива местност, сега години наред ще е "тревичка с черни скелети", които ще напомнят за отношението на хората и властта като цяло към тази планина... И понеже знам, че сега ще има "абе къф си ти, к'во е виновна властта" ми се ще да уточня, че от години изследвам горите в този район, имам идея от миналото им и пожари не е имало в далеч по-големи суши. Едни от малките "гъпички дървета" под първите скали бяха по на 150-200 години и не са страдали от огън в този период. Лично за мен това си е човешки акт, който пряко кореспондира и с факта, че заловен и наказан подпалвач на планински пожар за последните 20 години в България май нямаме...

11.10 2012 в 13:24

Сутринта нямаше пушаци над планината , от няколко часа пуши отново - в посока върха....

11.10 2012 в 11:15

Какъв протест на Орлов мост, какви 5 лева... нещо май някоя яко ти е промил мозъка, с което доказваш колко малко може да мислиш.
Хайде напъни мозъчните си клетки и се опитай в тази насока. Тома Белев остави короядът да изяде огромни площи от Витоша. Поради тази причина при миналият пожар бяха обхванати толкова огромни площи дървета на Бистриско бранише (справка - еколози и лесовъди. Ти явно нищо не разбираш от екология, та да ти обясня) Сега и там разядените от корояда дървета могат да се подпалят, за да прикрият следите на един престъпник. Колкото до пистите и другите глупости. Брат ми и чичо ми са горе и помагат. Хората от Витоша ски са наравно с тях, машините за сняг са включени, осветлението е включено. В момента те губят всеки ден хиляви левове за този пожар. А престъпникът Тома Белев потрива ръце, защото е заблудил такива като теб.

10.10 2012 в 09:30

за утре трябват ли доброволци, че съм с деца и да се организирам предварително? Също така , мога ли да се включа, като се кача направо горе на Алеко по-късно към 9? И ако може така, ще дойда със собствен транспорт, което означава, 4е ще има място за о6те поне 3-ма желаещи, с които да си разделим горивото...

10.10 2012 в 09:06

Наистина ли вярвате, че е от фас?!

10.10 2012 в 01:58

И понеже живея до НДК ми направи силно впечатление, че по светло около 19 се виждаше само гъст дим, но към 20.00 вече се виждаха огньове, които се разрастваха и се виждаха добре в тъмнината....

10.10 2012 в 01:58

Някой може ли да каже какъв е преходът до мястото на пожара ? Колко време се ходи пеш и какъв е терена ?
За да знаем с какво снаражение да се подготвим.

10.10 2012 в 01:55

Случайно възникнал пожар край пистата! Няма ли кой да спре това безумие и безгранична глупост!!!! И кой поред ""случаен" пожар е това за тази година?! Май пак им трябва гнева на протеста на Орлов мост за да се действа поне адекватно след поразията!!!!!

09.10 2012 в 22:57

Преди няма и колко горя Бистришкото бранище. Новия пожар е доста близо. Ако се съди по част от снимковия материал е започнал с няколко малки огнища. Което значи, че ако е имало навременна намеса от някой дебеловрат чичко с контрол/достъп до хеликоптер, с две кофи са имали шанс да успокоят нещата. Но не, явно дебеловратия чичко или си е харесал или са му дали пари за това парче от Витоша. Прекалено много съвпадения станаха тази година. Само дето не се е разходил сам да хвърли малко подпалки. Започвам много да се дразня - в гасенето на предния пожар участваше частен хеликоптер/доколкото чух/и само той е обикаляли в дните след гасенето да оглежда за евентуални нови огнища.
Сега цял ден са работили до изнемога мъже и жени горе - доброволци. Цяла нощ ще бдят - който може ще поспи и утре пак. А на тях не им плащат. Ако някой от тях получава пари за тази работа, то те сигурна съм - са смешни.
Нечии частни интереси изгарят по Витоша. Интересите на софиянци биват задушавани. Долу на жълтите павета ги боли светофара...

П.П: Видяхте ли проекто бюджета за 2013та??? Ако не сте - направете го.