Торбичките за многократна употреба също поскъпват

Елица Мартинова 25 септември 2012 в 14:42 3081 3

Поскъпват и полиетиленовите торби за многократна употреба, Снимка: Framar.bg
Поскъпват и полиетиленовите торби за многократна употреба, Снимка: Framar.bg

На 15 юни 2012 г. Министерският съвет реши да въведе нова такса от 35 ст. върху полиетиленовите тобички. Тези промени ще оскъпят не само продуктите за еднократна употреба, но и торбите за многократно използване, в които има вграден полиетилен.

Извън новите такси ще останат торбите без дръжки – чували или пликове за първична опаковка, хартиените чанти, био-торбите по европейски стандарт и продуктите от естетвен материал – памук, лен и кожа.

Във връзка с въвеждането на промените от 1 октомври в сряда производителите на торбички ще проведат протест.

На демонстрацията представителите на този бранш ще внесат в Министерски съвет петиция против промените, предвиждащи заплащане на такса от 35 ст. за всяка полиетиленова торбичка.

Това съобщи изпълнителният директор на асоцияция „Полимери“ Антоанета Перникова по време на проведената във вторник кръгла маса по темата.

Освен на асоциация „Полимери“, на обсъжданията присъстваха представители на фирми от бранша, на профсъюзи, на Търговско-промишлената палата и Стопанската камара, както и на екологични организации, и на Министерството на околната среда и водите.

Срещата премина под надслов „Мисли логично, живей екологично“. 

Въпросът с новите такси предизвика остри сблъсъци между браншовите организации, еколозите и МОСВ.

От едната страна на спора застанаха производителите, според които предвидената такса е неаргументирана.

Елен Георгиев, собственик на фирма за производство на торбички, защити тезата, че предвидената такса е твърде висока и ще изпълнява функциите на неформална забрана.

Той изтъкна още, че с промените от 1 октомври таксата в страната ще стане най-високата в целия Европейски съюз. Георгиев подчерта, че заради промените без работа може да останат между 3 хил. и 6 хил. души.

Друга критика на бранша е, че МОСВ слага под общ знаменател всички продукти. Според производителите с въвеждането на новите норми ще поскъпнат не само полиетиленовите торби за еднократна употреба, но и предназначените за многократно ползване.

Бизнесменът от сектора Любозар Фратев заяви, че измененията в наредбата ще имат изключително тежки икономически последици.

„Наредбата налага такса, която надвишава 35 пъти себестойността на самия продукт. Няма как това да не насърчи сивия сектор в икономиката, от което, в крайна сметка, ще загубим всички. Това е ключ към бързо и нечестно забогатяване“, заяви Фратев.

Според представителите на бизнеса предстоящите промени няма да имат очаквания екологичен ефект. Те обвиниха МОСВ, че „не са си свършили добре и навреме работата“ и не са се вслушали в становището на производителите.

„Полиетиленовите торбички имат най-малък отпечтък върху природата, като изключим визуалното замърсяване“, подчерта Елен Георгиев.

Начин да се защити околната среда според производителите е оптимизирането на разделното събиране и рециклирането на боклука.

Обвиненията на бизнеса вбесиха Теодора Желева, която е директор на отдел „Управление на битови и строителни отпадъци“ в МОСВ.

„Вие направихте нескопосан опит да съберете различни факти, които не отговарят съвсем на реалността. Ако преди имах съмнения по въпроса, сега вече съм сигурна, че МОСВ е на прав път“, заяви Желева.

Тя допълни, че до този момент представителите на бранша не са изготвили нито едно аргументирано предложение по въпроса.

Желева подчерта още, че според информация на министерството в бизнеса с полиетиленови торби работят около 1400 души, което е 4 пъти по-малко от посочените на пресконференцията данни.

„МОСВ винаги се е вслушвало в предложенията ви, защото най-добрите и работещи решения идват от бизнеса“, обясни Желева.

Според нея новата такса е строга, но наложителна, тъй като България трябва да предприеме незабавни мерки за опазване на природата, а подобренията в процеса за сметосъбиране и рециклиране биха отнели години.

„Празни приказки слушаме вече в продължение на четири години. Вие заявявате пред медиите, че сте готови да съдействате за процеса по рециклиране, а досега не сте предприели нито една стъпка в тази насока“, категорична бе Желева.

Позицията ù бе подкрепена и от представителите на екоорганизациите. Според Андрей Ковачев от сдружение „Дива природа-Балкани“ рециклирането е труден и скъп процес, който съвсем не щади природата.

Новата продуктова такса бе защитена и от екологичното сдружение „За земята“.

Според тях обаче МОСВ трябва да въведе различни такси за всички торби за еднократна употреба, включително за хартиените и биоразградимите.

Сдружението предупреди, че годишно в ЕС се употребяват над 800 000 тона полиетиленови торби и само 6% от тях се рециклират.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!