ТЕЦ "Марица изток 2" похарчила милиони без търгове и договори

21 октомври 2013 в 17:01 5254 7

Геарги Христозов. Снимка: БГНЕС
Геарги Христозов. Снимка: БГНЕС

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е платила 36,1 млн. лв. за строителство, доставки и услуги без да е обявила обществени поръчки и дори без сключени договори, съобщи в. „Труд“. Това показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която е ревизирала търговете на централата между януари 2010 г. и април 2013 г.

През периода ТЕЦ "Марица-изток 2" е изхарчила без договори 25 млн. лева за доставки и 11,1 млн. лева за услуги.

Според доклада на финансовата инспекция, отговорни за много от нарушенията са на предишния изпълнителен директор на централата Георги Христозов, сега председател на надзора на Българския енергиен холдинг, и неговият заместник Живко Динчев. АДФИ е съставила срещу тях актове за административни нарушения.

От инспекция подчертават, че тецът трябва да съгласува всички свои плащания над 100 хил. лв. с принципала БЕХ. За непроведените процедури обаче липсва съгласие или отказ от енергийния холдинг.

Най-много пари са похарчени неправомерно за доставка на варовик и за автомобилни превози на персонала. От централата се мотивират, че са платили общо 6,5 млн. лв. без договор за варовик, защото без него не можели да работят, а обявените конкурси се забавили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови