ТЕЦ "Марица изток 2" похарчила милиони без търгове и договори

Последна промяна на 21 октомври 2013 в 17:01 4712 7

Геарги Христозов. Снимка: БГНЕС
Геарги Христозов. Снимка: БГНЕС

Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" е платила 36,1 млн. лв. за строителство, доставки и услуги без да е обявила обществени поръчки и дори без сключени договори, съобщи в. „Труд“. Това показва проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), която е ревизирала търговете на централата между януари 2010 г. и април 2013 г.

През периода ТЕЦ "Марица-изток 2" е изхарчила без договори 25 млн. лева за доставки и 11,1 млн. лева за услуги.

Според доклада на финансовата инспекция, отговорни за много от нарушенията са на предишния изпълнителен директор на централата Георги Христозов, сега председател на надзора на Българския енергиен холдинг, и неговият заместник Живко Динчев. АДФИ е съставила срещу тях актове за административни нарушения.

От инспекция подчертават, че тецът трябва да съгласува всички свои плащания над 100 хил. лв. с принципала БЕХ. За непроведените процедури обаче липсва съгласие или отказ от енергийния холдинг.

Най-много пари са похарчени неправомерно за доставка на варовик и за автомобилни превози на персонала. От централата се мотивират, че са платили общо 6,5 млн. лв. без договор за варовик, защото без него не можели да работят, а обявените конкурси се забавили.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2013 в 11:05

Рекъл Тодор на Тодор: тодоре тебе що те срам от свое име да пишеш да пишеш още цапаш, с този ip адрес от ТЕЦ Марица изток2 що то не си Тодор а един пурко, страхлив демонстриращ осведоменост на служител от ТЕЦ а, затова ли ти плащат да пишеш глупости и да раВиваш партизански дейности . Като има да казваш нещо го кажи от себе си смелчаго на това ли те учат в ТЕЦ а бе марок

22.10 2013 в 12:00

Я проверете дали зетчето на този Христозов, не назначено за търговски директор на проект "Южен поток"....т.е. назначен от тъста си на добра служба....така че да контролираме кой ще работи по проекта....с този председател на съвета на директорите проекта вече се нарича "Южен потоп"

21.10 2013 в 21:47

Може са греша, но тази държавн ТЕЦ “Марица-изток 2″ БОКО не им ли заповяда да спонсорират футболния отбор на Берое?

21.10 2013 в 20:53

Интересно кой ще отговаря за това? Този, който стана щеф на БЕХ ли?

21.10 2013 в 20:21

Стегни се, закона защитава държавният интерес и цели да се спазари най-изгодната цена на стоки и услуги. Тва с варовика е bullshit, конкурса се прави навреме и всичко е 6. И ако веднъж са пренебргнали закона за да не спират работа, защо това е продължило? 100% са купували от на Гошо балдъзата на двойни цени...

21.10 2013 в 17:39

Има закон и той трябва да се спазва. Това, че се пише от идиоти е друг въпрос.

21.10 2013 в 17:28

Дори и да са нарушени определени процедури, е по-важно да се отговори на въпроса: Тези разходи
необходими ли са, целесъобразни ли са. Срещу тях получени ли са стоки и услуги.
Другото е само приказки.
Как се представяте например, че няма да се достави варовик например и поради това трябва да спре производството щото една процедура по обществена поръчка се бави и обжалва.
ЗОП (Закон за обществените поръчки) по своята същност предварително поставя в графата престъпници всички ръководители и собственици на фирми.