Службите следили Флоров като покровител на наркотрафиканти

Юлиан Христов 17 април 2013 в 13:34 8551 8

Станимир Флоров. БГНЕС, архив
Станимир Флоров. БГНЕС, архив

Настоящият шеф на ГДБОП Станимир Флоров е бил разработван от Национална служба сигурност (НСС) заради контактите му с лица от бизнеса с производството и разпространението на наркотици.

Това твърди сайтът "Афера", който публикува предложение за откриване на оперативно дело от НСС. Документите бяха публикувани и в сайта komentator.bg. Документите са с дата 21 октомври 1999 година, когато шеф на НСС е Атанас Атанасов. 

Според документите Флоров е бил обект на разследване за това, че като служител в ГДБОП, работещ по делото „Опицвет” (за производство на амфетамини, бел. ред.), е предупреждавал срещу 20 000 германски марки хората, които са били разследвани по аферата. В предложението за откриване на дело "Араби" пише, че Станимир Флоров е покровителствал лица, участващи в накротрафик и контрабандни канали. 

Флоров е работил по делото "Опицвет" с тогавашния началник на РПУ Видин Васил Василев. Двамата поддържали нерегламентирани контакти с лица от арабски произход, занимаващи се с наркотрафик. Едно от тези лица е трябвало да бъде вербувано за информатор, като по-късно Василев и Флоров били засечени да демонстрират близки отношения с арабина, в чийто магазин се продавали наркотици. 

"Това не мога да коментирам. Не мога да помня всичко, което е било водено. НСС по мое време на територията на страната имаше около 800 оперативни работника, които водеха разработки", каза за OFFNews тогавашният шеф на службата ген. Атанас Атанасов. Той обаче заяви, че не е изключено да е водена подобна разработка. "Бих казал, че не е изключено да е водено едно такова дело, защото НСС по закон можеше да разработва всички граждани, които биха извършили такъв тип деяния", каза Атанасов. Според него обаче първо трябва да се направи преценка за автентичността на публикуваните документи.  

"Чувал съм за подобна информация, но никога не съм се интересувал дали е вярна или не. Не ми е било работа", коментира от своя страна Димо Гяуров, бивш началник на контраразузнаването по това време. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови