След среща с Борисов шефът на фонд "Научни изследвания" подаде оставка

Александра Маркарян 28 януари 2013 в 12:01 4179 3

Подалият оставка управител на фонд
Подалият оставка управител на фонд "Научни изследвания" Христо Петров, седнал до бившия образователен министър Сергей Игнатов, на заседание на комисията по образование в парламента. Снимка: БГНЕС

Управителят на фонд "Научни изследвания" към МОМН Христо Петров е подал оставка.

Това стана ясно след среща между ръководството на научния фонд с премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков в Министерския съвет днес.

Образователният министър Сергей Игнатов, критикуван остро като отговорен за скандалите във фонда, не е присъствал на срещата по изричното настояване на премиера, заяви финансовият министър Симеон Дянков.

Оставката е в резултат на резултатите от проверката на Инспектората на МС. Тя е констатирала 60 нарушения, които не бяха представени днес. Това ще се случи идната седмица, обеща Дянков.

Оставката идва след избухването на скандал, свързан със сериозни съмнения, че голяма част от 14-те милиона лева в конкурсната сесия за 2012 година са били разпределени между фирми и лица, свързани с ръководството на фонда.

Последваха протести на учени.

Въпреки тях образователният министър отказа да уволни ръководството на фонда и обясни, че всички проверки до момента не са констатирали сериозни нарушения.

"Докладът беше черен. Имаше 60 констатации за нередности. Той ни прочете само 5 от тях. Папката беше твърде дебела, за да можем да четем всичко", заяви след срещата при премиера Христо Лафчиев от БАН, един от протестиралите учени.

По думите му ще има и други оставки освен тази на управителя на фонда Христо Петров.

"Учените, които бяха там, единодушно казаха, че нямат никакво доверие в министъра на образованието и науката Сергей Игнатов заради тези злоупотреби, които са прикривани, и това беше очевидно на срещата", каза Лафчиев. 

Бойко Борисов е поискал 10 дни време, за да може да реагира и да вземе належащи мерки за ситуацията във фонд „Научни изследвания”. 

"Трябва да се разбере - защо всичко това е прикривано с години, защото от години е алармиран министър Игнатов за нередностите във фонда и не са взимани никакви мерки. Не знам какви мерки ще вземе премиерът, но надяваме се, че до 10 дни ще се вземат съществени мерки", каза още Христо Лафчиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!