Шефът на Конституционния съд се покри

Последна промяна на 09 октомври 2013 в 11:25 10899 22

Димитър Токушев. Снимка: КС

След постановеното вчера решение на Конституционния съд (КС), с което Делян Пеевски беше върнат зад депутатската банка в Парламента, председателят на съда проф. Димитър Токушев е неоткриваем.

Тази сутрин той не се появи на лекции в Софийския университет, където преподава История на българската държава и право. Заниманията му със студентите трябваше да започнат в 9.00 часа тази сутрин, но 20-тина минути по-късно стана ясно, че лекции няма да има, защото професорът няма да дойде. 

От вчера Токушев не отговаря и на мобилния си телефон. Малко преди 10.00 часа днес той не беше открит и на работното си място в съда. От кабинета му обясниха, че не знаят дали и кога той ще дойде на работа. Дори изразиха и становище, че едва ли би искал да коментира решението пред медиите. 

Въпреки, че няма практика съдии да коментират решенията си, мнението на Токушев за реакциите от решението и нападките срещу КС има своето място. Бивши конституционни съдии смятат, че с това решение Конституцията е била потъпкана. Георги Марков заяви, че КС е направил самоубийство и трябва да бъде разпуснат незабавно. Николай Слатински, бивш депутат от Великото народно събрание, смята, че КС е една "излишна, паразитна и материално лакома структура, чиято дейност през годините неизменно е обслужвала властта, допринасяла е за нормативния и институционалния хаос и е дълбоко компрометирана".

По-рано днес докладчикът по делото съдия Румен Ненков, чието мнение е, че няма основания Пеевски да се върне в парламента, каза пред bTV, че в КС има голямо разделение. Той изрази и мнението, че съдът не действа независимо. „Не ми се иска да казвам дали съдът е компрометиран. Поставен е под въпрос авторитетът на КС, мога само да подозирам за политически влияния”, добави Ненков, който поясни, че той самият не се среща с други политици, освен със сина си, който е депутат от ГЕРБ.

Бившият главен прокурор и настоящ конституционен съдия от квотата на президента Борис Велчев, който е и един от шестимата отхвърлили искането за прекратяване на депутатските правомощия на Пеевски, отказа да коментира има ли разделение в съда и дали политически съображения са надделели при взимането му. "Всичко, което съм имал да кажа, съм го написал в мотивите и съм се подписал под това", каза пред OFFNews той.

Като заинтересована страна по делото е конституиран и президентът, чието становище е, че искането за предсрочно прекратяване на пълномощията на Пеевски като народен представител трябва да бъде уважено. Велчев обаче е категоричен: "Нямам навика преди да взема каквото и да било решение да питам когото и да било."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.10 2013 в 16:55

Както вече съм казвал давайте да я закриваме тая държава и да молим европата за кебаци,леб и бира колкото да не умреме отглади. Ако така я караме то няма никакъв смисъл от закони и институции.

09.10 2013 в 16:08

Не са двама, трима са гласувалите от ГЕРБ. На всичко отгоре сценарият е изпипан до последното "храстче" в постановката, в т.ч. и окончателното изгаряне на "нервните калории", които изкарват хората на улицата. Нещо като, вместо един голям разрушителен трус, няколко труса с далеч по-малък магнитут през кратки интервали от време...
Не знам защо, но все си мисля, че тези, които посъветваха Бойко да сдаде властта през февруари, което му помогна да не удари рейтингово дъното, продължават да го съветват, че и не само него. Но целта сега изобщо не е рейтинг. И са добри, много добри в изработване на политически събития. За разлика от PR-ките на Президента и хранениците на Сорос.

09.10 2013 в 15:07

Какво да коментираме
Чл. 68.
(1) Народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител.
(2) Народен представител, избран за министър, прекъсва пълномощията си за времето, през което е министър. В този случай той се замества по определен от закона ред.

-------------------------------------------

Има изключение само за министри. Пише го черно на бяло в Конституцията.

09.10 2013 в 15:02

Ханку Брат казва:
9 октомври 2013 в 12:54

Е човек виж че двама от ГЕРБ гласуват ЗА. Червата са яко оплетени.
----------------------------------------------------
А да си припомним и кой беше против Петър Стоянов да бъде в КС. Черва, лайна, карантия... СМРАД!

09.10 2013 в 14:45

Др. Цанка върти номер с "недопустимост" на жалбата. В противен случай щеше да има 7 конст.съдии на едно мнение, а от там се получава Решение на КС. Само че тези калпаци много добре знаят, че по никой и никакъв закон Д.Пеевски не може да продължи да бъде депутат и затова така са ни скроили номера - хем да няма Решение на КС, хем да обслужат мафията относно депутата Пеевски.
*
ОФНЮЗ, защо не припомните на читателите си курв...то Решение на КС от началото на 90-те, когато с 5 гласа против и 4 гласа в полза на ДПС- същата не бе призната за противоконституционна партия.
*
Нямаме държава - това е положението!

09.10 2013 в 14:05

Мазна мутра...

09.10 2013 в 13:53

Е,така и не разбрах къде е работното място на Токушев-на лекции в Софийския,или в кабинета в КС?

09.10 2013 в 13:32

На Хаваите е с мръсните пари на мафията

09.10 2013 в 13:29

http://www.constcourt.bg/Pages/Document/default.aspx?ID=1740

Реших да се поровя малко за да намеря решението на КС.

09.10 2013 в 13:29

И как точно е толкова ясен? Коментирай мотивите на съдиите, по точки, с кои от тях не си съгласен, а не празни приказки от реклами на телефони!