Шефът на Конституционния съд се покри

Юлиан Христов 09 октомври 2013 в 11:25 11699 22

Димитър Токушев. Снимка: КС
Димитър Токушев. Снимка: КС

След постановеното вчера решение на Конституционния съд (КС), с което Делян Пеевски беше върнат зад депутатската банка в Парламента, председателят на съда проф. Димитър Токушев е неоткриваем.

Тази сутрин той не се появи на лекции в Софийския университет, където преподава История на българската държава и право. Заниманията му със студентите трябваше да започнат в 9.00 часа тази сутрин, но 20-тина минути по-късно стана ясно, че лекции няма да има, защото професорът няма да дойде. 

От вчера Токушев не отговаря и на мобилния си телефон. Малко преди 10.00 часа днес той не беше открит и на работното си място в съда. От кабинета му обясниха, че не знаят дали и кога той ще дойде на работа. Дори изразиха и становище, че едва ли би искал да коментира решението пред медиите. 

Въпреки, че няма практика съдии да коментират решенията си, мнението на Токушев за реакциите от решението и нападките срещу КС има своето място. Бивши конституционни съдии смятат, че с това решение Конституцията е била потъпкана. Георги Марков заяви, че КС е направил самоубийство и трябва да бъде разпуснат незабавно. Николай Слатински, бивш депутат от Великото народно събрание, смята, че КС е една "излишна, паразитна и материално лакома структура, чиято дейност през годините неизменно е обслужвала властта, допринасяла е за нормативния и институционалния хаос и е дълбоко компрометирана".

По-рано днес докладчикът по делото съдия Румен Ненков, чието мнение е, че няма основания Пеевски да се върне в парламента, каза пред bTV, че в КС има голямо разделение. Той изрази и мнението, че съдът не действа независимо. „Не ми се иска да казвам дали съдът е компрометиран. Поставен е под въпрос авторитетът на КС, мога само да подозирам за политически влияния”, добави Ненков, който поясни, че той самият не се среща с други политици, освен със сина си, който е депутат от ГЕРБ.

Бившият главен прокурор и настоящ конституционен съдия от квотата на президента Борис Велчев, който е и един от шестимата отхвърлили искането за прекратяване на депутатските правомощия на Пеевски, отказа да коментира има ли разделение в съда и дали политически съображения са надделели при взимането му. "Всичко, което съм имал да кажа, съм го написал в мотивите и съм се подписал под това", каза пред OFFNews той.

Като заинтересована страна по делото е конституиран и президентът, чието становище е, че искането за предсрочно прекратяване на пълномощията на Пеевски като народен представител трябва да бъде уважено. Велчев обаче е категоричен: "Нямам навика преди да взема каквото и да било решение да питам когото и да било."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!