Руските медии: Престъпници, вандали, хулигани

OFFNews 21 август 2013 в 19:47 7206 36

Боядисаният в розово паметник на Съветската армия с надписа
Боядисаният в розово паметник на Съветската армия с надписа "България се извинява". Снимка: Сергей Антонов

Новината за арт акцията с Паметника на Съветската армия “България се извинява”/ ”Bulharsko se omlouvá” предизвика остра реакция в руските медии.

Вандали изцапаха Паметника на Съветската армия, съобщава Радио „Голос России“.

Вандалите са заснети от камери за наблюдение, което дава на органите на реда основание да смятат, че те ще бъдат хванати и наказани по закон, заключава държавната медия.

В кореспонденция от София агенция ИТАР – ТАСС определя авторите на акцията като „неизвестни престъпници“, които са „осквернили паметника“. „Комсомольская правда“ пък ги нарича „хулигани“.

Чрез розовата боя и надписите престъпниците са решили да отбележат 45-годишнината от началото на операция „Дунав”, която слага край на реформите на „Пражката пролет“, пише Правда.Ру.

Не всички руски медии обаче отразяват толкова едностранчиво арт акцията с паметника. Телевизионният канал „Дождь“, например, съобщава за боядисания в розово паметник балансирано и без излишни емоции, като цитира „Ройтерс“.

Розовият цвят вероятно е намек за акцията на чешкия художник Давид Черни, който боядиса съветски танк в розово през 1991 г., резюмира ТВ „Дождь“. За Черни припомня и новинарският сайт Lenta.ru.

Най-остри и емоционални обаче са коментарите на потребителите под новината за розовия паметник. Читателят Вячеслав Зиборов в Дни.Ру пише: „Българите никога не са били нито приятели, нито братя, а паразити, които руските войници спасяваха от турци и немци“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!