Радан Кънев оглави ДСБ

Елица Мартинова 23 юни 2013 в 14:38 5110 12

Радан Кънев Снимка: Сергей Антонов
Радан Кънев Снимка: Сергей Антонов

С 459 гласа "за", 12 "против" и 6 "въздържал се" делегатите на 11-ото Национално събрание на ДСБ решиха Радан Кънев да оглави партията. До избора на ново ръководство се стигна, след като Иван Костов подаде оставка заради неуспеха на ДСБ на изборите.

За заместник-председатели Кънев предложи Атанас Атанасов, Петър Москов и Светослав Малинов, а делегатите ги одобриха с явно поименно гласуване.

В качеството си на нов лидер Радан Кънев обяви, че ще работи за единен десен опозиционен блок, а лидерството в партията ще е екипно. В словото си непосредствено преди вота Кънев заяви, че партията е получила покана от ГЕРБ за общ опозиционен фронт. Последваха освирквания в залата. "Щя е отклоним внимателно", успокои страстите Кънев. Причината била не че хората в новия ръководен екип не са фенове на ГЕРБ, каквито наистина не били, а защото поддръжниците им не биха приели ново управление на партията на Борисов.

Макар да спомена коментираното обединение вдясно, Кънев не конкретизира с кои партии и лидери допуска обединение и под каква форма. Ето още какво каза новият председател на тъмносините:

В това положение сме в момента, защото има криза в ДСБ, в десницата и в българското общество. Преди всичко това е криза на българското политическо лидерство.

Това, което винаги ни е отличавало от политическите джуджета, е лидерството и компетентното, макар и малко парламентарно представителство. Най-вероятно, ако седях и се гледах отстрани след Иван Костов на това място, щях да се чувствам така. Не защото съм висок 1,70 м, а заради разликата в опита. Вероятно много от вас ми се чудят - едните се питат "С какво се захвана", а други - "Не е ли много нагъл, не го ли е срам".

Аз заставам пред вас с твърдата си вяра, че победата на мафията е пирова. Имах тази вяра на 1 април, имах тази вяра и в нощта на 12 май. Имах тази вяра на 18 май, когато предложих себе си като човек, който може да поеме тази отговорност.

Винаги съм предлагам себе си, когато съм се чувствал готов. Днес тази вяра е много по-силна, защото тя има публичният, материален образ на хората на улицата. От девет година насам кризата е възможност, според онзи японски йероглиф. Защото в България вече има средна класа. Кукловодите много сбъркаха, когато решиха, че отсъствието на реформаторска партия в парламента е победа. Не е победа, а погром.

През изминалата седмица се сбъдна една моя мечта - да видя реформаторското общество в България обединено, както през 1997 г. Те да са единни и да отидат на политическа битка. Колкото по-скоро, толкова по-добре, без уговорки. Оставка още днес.

Оттук нататък няма да сме хора, които коментират новини, а ще сме онези, които създават новините. Ще направим невъзможното, за да консолидираме реформаторското пространство в България. Ще работим за единен десен, опозиционен блок, който е способен не да оцелява, а да променя България. Целта ни е блок, който да обедини гласовете на българите, които искат промяна, които знаят, че благосъстоянието минава през законността и които искат България да е на честността.

Разгорещени дебати около избора на нов председател

Номинирани за поста бяха още досегашният лидер Иван Костов и Петър Москов. Те обаче си направиха отвод и подкрепиха Кънев.

Кандидатурата на Кънев бе издигната още през май след среща на предишното ръководство на ДСБ, начело с Костов, и водачите, които оглавяваха партийните листи на изборите.

Номинацията на Кънев не бе приета добре от всички членове на партията. Веднага след емоционалната реч, с която Костов се оттегли, тъмносиния лидер бе призован да преосмисли решението си.

"Няма как да дадем доверие на Радан Кънев, който сам подаде оставка от ръководството след неубедителното представяне на ДСБ на 12 май във Варна, където той водеше листите", категорична бе Юлиана Демирева. По думите й Костов е единственият политик, който е в състояние да поведе десницата и да върне демокрацията в страната.

Не само Демирева настоя експремиерът да остане начело на партията. Любомир Вучков от ДСБ-Младост коментира, че в последните години партията се е отклонила от ценностите си и намекна, че това е по вина на Радан Кънев.

"Нашата партия претърпя унизителна изборна загуба, детайлите на която тепърва ще се анализират. Но едно е ясно - основната причина е абдикирането на партията от ясните и ценности и плъзгането й по зле разбрания комформизъм. Същите тези, дето я натикаха в това положение партията, сега се самопредлагат за лидери. Единственият, който може да я изведе от това положение, е този, който има опит. Аз с правото си на делегат номинирам за нов председател Иван Йорданов Костов. Моята партия не е партията на "The Hobbit", ако той ви води, ще ви заведе само в блатото на птеродактилите", каза Любомир Вучков от ДСБ-Младост и предложи вотът за председател да бъде таен. Делегатите обаче отхвърлиха идеята му.

Илияна Славова пък коментира, че ако Костов не е лидерът на ДСБ, това няма да бъде същата партия.

Настроенията против Кънев, фаворитизиращи досегашния лидер, срещнаха отпор от познатите лица на партията. Евродепутатът Светослав Малинов настоя делегатите да уважат желанието на Иван Костов.

"Не може да ставате съучастници в най-големия кошмар на Иван Костов, а именно - че ако не е той, няма да можете да следвате неговите ценности. Колкото и да е силна връзката между Костов и ДСБ, ДСБ е най-големият провал на Иван Костов. Затова ви моля да уважите неговото решение. В противен случай ние никога няма да излезем от онази начална фаза - детството на ДСБ. Това е нашият последен шанс да видим дали можем да направим нещо, за да променим обстановката в България. ДСБ ще остане партията на Иван Костов, а който както иска да го разбира", подчерта Малинов.

Колегата му Петър Москов заяви, че досегашният лидер въплъщава ценностите на партията, заради което винаги ще бъде стожер на духа на ДСБ.

"Трябва да се обединим около ценностите, заради които е формирана ДСБ. На езика на протеста това значи, че няма задкулисна зависимост - че ние сме това, което сме, и зад нас не стои никоя групировка. Това също се нарича костовизъм и той ще остане в ДСБ", каза Москов.

"Необходим ни е хладен разум. Трябва в ДСБ да излезем с решение от тази политическа нестабилност. Трябва да имаме ново ръководство и да се обединим зад него. Времената са други. Новите времена искат нови хора. Това е причината, поради която ние се женим, имаме деца, отглеждаме ги и ги пускаме в живота - защото идва тяхното време. Това е толкова естествено - здрава, дясна и истинска логика на живота. Нови времена - нови хора, напред за ДСБ. След това гласуване ДСБ да се превърне в политическа партия, флагман на десния реформаторски блок". С тези думи Иван Костов отхвърли номинацията за него, която по-рано при дебатите направи Любомир Вучков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!